Σύρου Δωρόθεος: «Η συγγνώμη είναι καρπός της υψίστης χριστιανικής αρετής»

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, στον χθεσινό Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης», που τελέσθηκε παρουσία των Εφημερίων της Σύρου και πλήθους πιστών, με ομιλητή τον Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόκληση και την πρόσκληση, που συνιστά για κάθε Χριστιανό η συγγνώμη, ως αίτημα, και η συγχώρηση, ως προσφορά.

Ειδικότερα, αφού υπογράμμισε πόσο δύσκολη είναι η συγγνώμη στη στέπα της σημερινής αλλοπρόσαλλης και εγωκεντρικής εποχής, τόνισε ότι η συγγνώμη είναι καρπός της υψίστης χριστιανικής αρετής, που είναι η αγάπη προς φίλους και εχθρούς και κατέληξε λέγων ότι «με την αποψινή ιεροτελεστία της συγγνώμης, της συμφιλίωσης και της συγχώρησης, εγκαινιάζεται η περίοδος τής Μ. Σαρακοστής, με τον κόπο της νηστείας, των πολλών Ακολουθιών και τους ποικίλους πειρασμούς που έρχονται, έχει την ομορφιά της άνοιξης, τη χαρμολύπη της μετάνοιας, τη δύναμη της συλλογικής πορείας προς το Πάσχα και την εμπειρία της ζωντανής παρουσίας του σταυρωμένου και αναστάντος Κυρίου».

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος εζήτησε συγγνώμη από τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως, για τυχόν παραλείψεις του στην άσκηση των ποιμαντικών και διοικητικών του καθηκόντων, ευλόγησε το λαό με αφορμή την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ευχήθηκε δύναμη και υγεία, και διένειμε προς όλους το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, με τίτλο «Η Ασθένεια υπό το φως του Χριστιανισμού».

 

TOP NEWS