Τα πρώτα Εγκαίνια Ναού του Μητροπολίτη Λαγκαδά Πλάτωνος

  • ΔΟΓΜΑ

Τον Σεβασμιώτατο στην λαμπρά αυτή Ακολουθία των Εγκαινίων πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμ. Βαρθολομαίο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αναστάσιο Παρούτογλου, ενώ το αναλόγιο λάμπρυνε με την παρουσία του ο π. Ειρηναίος Πουλιανίτης.

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία Εκκλησία, τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, το πρωί του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου, τα Εγκαίνια του παλαιού και εκ βάθρων ανεγερθέντα Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Καβαλαρίου (1850). 

Τον Σεβασμιώτατο στην λαμπρά αυτή Ακολουθία των Εγκαινίων πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμ. Βαρθολομαίο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αναστάσιο Παρούτογλου, ενώ το αναλόγιο λάμπρυνε με την παρουσία του ο π. Ειρηναίος Πουλιανίτης.

Μεγάλος αριθμός πιστών από την ενορία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, προσήλθε και συμμετείχε καθ΄ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, τηρώντας επ΄ ακριβώς τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, ενώ μεταξύ αυτών παρέστησαν ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος, καθώς επίσης και αντιπροσωπίες του Πολιτιστικού Συλλόγου και της μαθητιώσας νεολαίας.

Λίγο πριν το τέλος της Ακολουθίας των Εγκαινίων, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Νικολαΐδης, αφού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη στην ευλογημένη περιοχή του Καβαλαρίου ευχαρίστησε επίσης με θερμούς λόγους τον Καθηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου π. Βαρθολομαίο, που τίμησε με τη σεμνή παρουσία του την χαρά των Εγκαινίων.

Αναφέρθηκε επίσης, συνοπτικά στο ιστορικό του Ναού και το χρονικό της αναστηλώσεως του, που ξεκίνησε ως ιδέα και προτροπή του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννη και ολοκληρώθηκε λίγους μήνες μετά την αδόκητη κοίμησή του.

Στη συνέχεια τόνισε την μεγάλη βοήθεια και την στήριξη που παρείχαν οι δεκάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι κοπίασαν και εργάστηκαν, ενώ λόγους ευχαριστίας απεύθυνε και προς στους ευλαβείς ενορίτες του Καβαλαρίου, όπου από το υστέρημά τους έκαναν το μεγάλο αυτό έργο πραγματικότητα, μιας και όλες οι εργασίες αποπερατώθηκαν με τη συγκινητική οικονομική στήριξη των κατοίκων και των δωρητών, χωρίς καμία χρηματοδότηση από οποιοδήποτε φορέα.

Επίσης, σημείωσε την άψογη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και την συναντίληψη που υπήρχε με την Προϊσταμένη αυτής κα. Μαρία Τσιάπαλη και τους συνεργάτες της, ενώ εξήρε και την προσφορά των Πολιτικών Μηχανικών, κ. Κωνσταντίνου Κατάκαλου, Καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. και κ. Λάμπρου Κωτούλα, Επιστημονικού Συνεργάτη του Α.Π.Θ., που ανέλαβαν αφιλοκερδώς το βάρος της εκπόνησης των απαιτούμενων τεχνικών μελετών και της συνεχούς καθοδήγησης της ολοκληρώσεως του έργου.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνηση του διότι είναι τα πρώτα Εγκαίνια, τα οποία τελεί ως Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στην σπουδαιότητα του γεγονότος που έχει ο εγκαινιασμός ενός Ναού για την κάθε περιοχή και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, εκφράζοντας την βαθιά του ικανοποίηση και χαρά για την αποπεράτωση του έργου αυτού, κάνοντας αναφορά στον προκάτοχο του κυρό Ιωάννη και την αγάπη και τον ζήλο που είχε για την διάσωση όλων των μνημείων της επαρχίας.

Παράλληλα επαίνεσε δικαίως τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιο Νικολαΐδη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με όλες τις πνευματικές και φυσικές τους δυνάμεις που κατέβαλαν, εργάσθηκαν με κόπο, υπομονή και αγάπη, πάντοτε σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να φέρουν εις πέρας το ευλογημένο έργο της αισίας ολοκληρώσεως της αναστηλώσεως με αποκορύφωμα τη μεγάλη ημέρα για την επαρχία και την Μητρόπολη  των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Καβαλαρίου.

Στο τέλος, απένειμε τον δίκαιο της Εκκλησίας έπαινο και το Μετάλλιο του Αγίου Αθανασίου στον κ. Δημήτριο Κούτουλα, ο οποίος υπήρξε ακούραστος πρωτεργάτης σε όλη την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών, καθώς επίσης και στους κ. Κωνσταντίνο Κατάκαλου και κ. Λάμπρο Κωτούλα, ευχαριστώντας του για ακόμη μία φορά για τις μελέτες και το ανύσταχτο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την αποπεράτωση του έργου.

Μετά το πέρας των λαμπρών εγκαινίων παρατέθηκε παραδοσιακό κέρασμα ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά είχε την χαρά να ακούσει από τα παιδιά των Κατηχητικών σχολείων της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και τραγούδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS