Ταμασού Ησαΐας: «Ο μοναχός γίνεται ευχέτης για όλο τον κόσμο»

  • ΔΟΓΜΑ

Στο Μητροπολιτικό Ησυχαστήριο Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας. 

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος χειροθέτησε 2 μοναχούς, τους δόκιμους Άριστο και Χρήστο, τους οποίους μετονόμασε Σπυρίδωνα, προς τιμή του Κύπριου Ιεράρχου Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, και Τιμόθεο, προς τιμή του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τιμοθέου και μαθητού του Αποστόλου Παύλου.

Το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν Ρωσική γη διαλαμψάντων Αγίων στο Επισκοπειό, τελέστηκε ο Εσπερινός και στο τέλος ο Πανιερώτατος χειροθέτησε σε μοναχό το δόκιμο Θωμά, αυτάδελφο του Ιεροδιακόνου Αββακούμ, αδελφού του εν λόγω Ησυχαστηρίου, τον οποίο μετονόμασε σε Ησαΐα.

Στις ομιλίες και των 3 νέων μοναχών, ο Πανιερώτατος τους καλωσόρισε στο Μοναχολόγιο της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της μοναχικής ζωής. Αναφέρθηκε στον Άγιο Πορφύριο, ο οποίος είπε:

«Μεγάλο πράγμα η μοναχική ζωή. Μεγάλη, υψηλή, θεία και ποιητική ζωή. Η μοναχική ζωή είναι μια ζωή χαρισάμενη και εξαίσια. Η χαρά του μοναχού είναι να εισέλθει στην αγάπη του Θεού, στην Εκκλησία, στο Χριστό και στην Αγία Τριάδα. Ο μοναχός ενούται με το Χριστό, σκιρτάει η καρδιά του, πληρούται χάριτος. Ο Χριστός είναι η χαρά του, είναι ενθουσιασμός, είναι ελπίδα, είναι αγάπη».

«Ο μοναχός διαφυλάσσοντας τις θεμελιώδεις μοναχικές αρετές της υπακοής, της ακτημοσύνης και της παρθενίας αγωνίζεται να διασώσει την αληθινή εν Χριστώ ζωή και να επανέλθει στο πρωτόκτιστο κάλλος του κατ’ εικόνα Θεού πλασθέντος ανθρώπου. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ο μοναχός γίνεται ευχέτης για όλο τον κόσμο».

Ακόμη ο Πανιερώτατος τόνισε το λόγιο του Αγίου Πορφυρίου «Να ποια είναι η σημασία της προσευχής του μοναχού. Είναι στο κελλί του μόνος, αλλά τα κύματα της προσευχής του φθάνουν σε όλους τους ανθρώπους, έστω και αν είναι μακριά. Με την προσευχή, ο μοναχός συμμετέχει σε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων και κάνει θαύματα».

Στο τέλος, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε στους νέους μοναχούς καλή δύναμη, καλούς αγώνες και ο Θεός θα τους ενισχύει να αντλούν δύναμη και να μην απελπίζονται στην πάλη των πειρασμών.

 

 

TOP NEWS