Θ’ Παράκληση στη Μητρόπολη Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος, ομίλησε για τον συγγραφέα του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β’ Λάσκαρι Βατάτζη

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου τέλεσε χθες Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Ι. Ακολουθία του Εσπερινού και της Μεγάλης Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος, ομίλησε για τον συγγραφέα του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β’ Λάσκαρι Βατάτζη, που αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα από εσωτερικούς εχθρούς, προδοσίες φίλων και αντιξοότητες συνέγραψε, ως Θεοτοκόφιλος, τον Μ. Παρακλητικό Κανόνα. Εν συνεχεία αναλύοντας το τελευταίο τροπάριο της Μεγάλης Παρακλήσεως: «Την δέησίν μου δέξαι την πενιχράν, και κλαυθμόν μη παρίδης και δάκρυα, και στεναγμόν, αλλ’ αντιλαβού μου ως αγαθή, και τας αιτήσεις πλήρωσον· δύνασαι γαρ πάντα ως πανσθενούς, Δεσπότου Θεού Μήτηρ, ει νεύσεις έτι μόνον, προς την εμήν οικτράν ταπείνωσιν» επεξήγησε ότι η Παναγία μας, ως Βασίλισσα των Ουρανών και ως Μητέρα, με ένα νεύμα μητρικό, επιδοκιμασίας, παρηγοριάς ή υποστήριξης μπορεί να εκπληρώσει κάθε αίτημα μας. Αυτό παρακαλούμε σήμερα, που είναι η τελευταία, για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου Μεγάλη Παράκληση, ένα νεύμα Εκείνης και τις ακουσίθεες και θεοπειθείς ευχές και προσευχές του Σεβ. Επισκόπου μας!

Πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο  Μητροπολίτης, εξ αφορμής των λόγων του κ. Θωμαΐδη, επεσήμανε ότι μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν οι Άρχοντες ήταν οι πρώτοι που προσέτρεχαν στην Εκκλησία για βοήθεια στο έργο τους και εναπέθεταν τις ελπίδες τους για επίλυση των όποιων προβλημάτων στην Παναγία μας. Αυτό ακριβώς έκανε και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος έγραψε με το χέρι του στο πίσω μέρος της Ι. Εικόνος της «Παναγίας Γλυκοφιλούσης», Ιστορικό Κειμήλιο, που φυλάσσεται στην Ι. Μητρόπολή μας, το εξής επίγραμμα: «Γλυκοφιλούσα Μαριάμ τον Υιόν σου αίτησαι υπέρ εμού του δούλου σου Ιωάννου, βραβεύσαι, μετά σοφίας κυβερνάν τον ευσεβή λαόν του και βασιλείας με Αυτού τυχείν δι᾿ Ελεός του». Δυστυχώς στις μέρες μας η ευσέβεια αυτή κρίθηκε «ντεμοντέ» και την θέση της Παναγίας μας στην επίκληση για βοήθεια πήραν οι ισχυροί της γης, αφού οι Άρχοντές μας τις περισσότερες φορές είναι απόντες από την Λατρεία της Εκκλησίας μας στερώντας μας έτσι και αυτή την ευεργετική παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας.

TOP NEWS