Θήρας Αμφιλόχιος: Η ιερή ταπείνωση αποτελεί τη βάση όλων των αρετών

  • ΔΟΓΜΑ

Την ενορία του Αγίου Γερασίμου στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης επισκέσθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να τελέσει την Θεία Λειτουργία και να κηρύξει τον θείο λόγο, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος. 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέπτυξε την Κυριακάτικη ευαγγελική παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, την οποία πολύ σοφά οι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να αναγινώσκεται στην αρχή της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου.

Τόνισε πως η συγκεκριμένη Ευαγγελική Περικοπή είναι προάσκηση και προετοιμασία για όσους θέλουν να κατακτήσουν την ιερή ταπείνωση – που αποτελεί την βάση όλων των αρετών – και να αποφύγουν την θεομίσητη αλαζονεία, που εκτρέπει τον άνθρωπο από όλες τις φιλόχριστες αρετές.

Παράλληλα δε αποτελεί τη βάση και προϋπόθεση όλου του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της οποίας την έλευση και προαναγγέλλει.

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε στο Φηροστεφάνι ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Φλώρος ευχόμενος του μακρά και ανέφελη ποιμαντορία.

 

TOP NEWS