Τιμήθηκαν οι Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, καθώς και τα ιερά μνημόσυνα των αοιδίμων Εθνομαρτύρων Αρχιερέων των Πατρών, Νεοφύτου, Γερμανού του Α’ και Παρθενίου του Ε’, των οποίων οι προτομές εστήθησαν πέρυσι, με την συμπλήρωση 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821, στον αύλειο χώρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου.

Πρόκειται για τον Νεόφυτο ο οποίος είναι ο πρώτος Ρωμηός Αρχιερεύς ο οποίος μαρτύρησε μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως σουβλισθείς από τους βαρβάρους κατακτητές το 1466.

Ακολούθησε η θυσία του Γερμανού του Α’, ο οποίος ξεσήκωσε τον Λαό σε επανάσταση, μετά την νικηφόρα ναυμαχία της Ναυπάκτου, με αίσια έκβαση, αλλά το επόμενο έτος 1572 οι Τούρκοι επέστρεψαν, συνέλαβαν τον Ιεράρχη και τον έκοψαν κομμάτι κομμάτι μαζί με τους συνεργάτες του.

Ο Παρθένιος ο Ε’ πρωτοστάτησε στα Ορλωφικά και κατ’ αρχάς είχε επιτυχία με την κατάληψη των Καλαβρύτων, αλλά στη συνέχεια η Επανάσταση, όπως συνέβη τότε γενικότερα, πνίγηκε στο αίμα.

Ο Ιεράρχης εκτοπίσθηκε και πέθανε εξόριστος στη Ρωσία, αγωνιζόμενος μέχρι τελευταίας του πνοής για τα δίκαια και την ελευθερία της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στους ηρωικούς και μαρτυρικούς Μητροπολίτες των Πατρών και κάλεσε άπαντες να κρατήσουν την ιερά παρακαταθήκη και την αγιασμένη παράδοση που μας παρέδωσαν οι ήρωες και μάρτυρες Κληρικοί και Λαϊκοί, οι οποίοι προσέφεραν το αίμα τους, για την πίστη την Ορθόδοξο και την ελευθερία της Πατρίδος μας.

Μετά την Θεία Λειτουργία σχηματίσθηκε πομπή η οποία κατέληξε στις προτομές των Εθνομαρτύρων Αρχιερέων, όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα παιδιά του Συλλόγου «Μωραΐτες εν Χορώ» που πλαισίωσαν με τις Εθνικές φορεσιές την εκδήλωση, όπως και όλους τους συμμετάσχοντας και η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

 

TOP NEWS