Την πρώτη χειροτονία Διακόνου τέλεσε ο Καστορίας Καλλίνικος

  • ΔΟΓΜΑ

Την παραμονή της εορτής το βράδυ τελέσθηκε σε κατανυντική ατμόσφαιρα ο εσπερινός του αγίου Ελευθερίου στην Ιερά Μονή Μαυριώτισσας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου. Στο τέλος του εσπερινού τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο η κουρά του Αναστασίου Δόνε, λαβόντος το μοναχικό όνομα Παντελεήμων.

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς και τέλεσε την πρώτη χειροτονία Διακόνου.

Την παραμονή της εορτής το βράδυ τελέσθηκε σε κατανυντική ατμόσφαιρα ο εσπερινός του αγίου Ελευθερίου στην Ιερά Μονή Μαυριώτισσας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου. Στο τέλος του εσπερινού τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο η κουρά του Αναστασίου Δόνε, λαβόντος το μοναχικό όνομα Παντελεήμων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μίλησε για την σημασία των ευχών της κουράς, για το «σεμνό επάγγελμα» και την «αγγελική πολιτεία», αναφέροντας χωρία νηπτικών πατέρων, και τόνισε το νόημα της αφιερώσεως στην Εκκλησία.

Την ημέρα της εορτής του αγίου Ελευθερίου τελέσθηκε η χειροτονία του π. Παντελεήμονα σε Διάκονο. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σημασία του έργου του Διακόνου μέσα στην Εκκλησία και δίπλα στον Επίσκοπο και για το ενοποιητικό έργο του Αγίου Πνεύματος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ελευθέριος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλης της Ενορίας, με την ευκαιρία της πρώτης του Λειτουργίας στον Ιερό Ναό, και του προσέφερε ένα εγκόλπιο με την εικόνα του αγίου Νικάνορος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα π. Ελευθέριο και του προσέφερε ως δείγμα ευαρέσκειας έναν σταυρό που ο ίδιος έφερε ως Αρχιμανδρίτης. Επίσης αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Σεραφείμ και στο έργο που επιτέλεσε γενικώς και ιδιαιτέρως ως προς την ανέγερση και διακόσμηση των Ιερών Ναών.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόλαος, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Μαυριωτίσσης π. Νεκτάριος, οι Αρχιμανδρίτες π. Στέφανος και π. Αγαθόνικος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος, ο πνευματικός του νεοχειροτονηθέντος π. Χρήστος, ο Διάκονος π. Παύλος, ενώ συμπροσευχήθηκαν και άλλοι Κληρικοί, οι γονείς, οι συγγενείς και φίλοι του νέου Διακόνου και οι Ενορίτες.

Ήταν μια σημαντική ημέρα για την Ενορία του αγίου Νικάνορος και κυρίως για όλη την Μητρόπολη Καστορίας, αφού προσετέθηκε στις τάξεις του Κλήρου ένας νέος μοναχός και Διάκονος.

Η προσφώνηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ελευθερίου Συτιλίδη

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καστορίας και Ποιμενάρχα μας κ.κ. Καλλίνικε,

Δόξα τω Παντοδυνάμω Θεώ και άπειρες ευχαριστίες προς υμάς Σεβασμιώτατε για τη θεοδώρητο και ευλογητή παρουσία σας.

Με αισθήματα σεβασμού, αγάπης και εκτίμησης, σας υποδεχόμεθα, κλήρος και λαός της ενορίας Αγίου Νικάνορος, του Αγίου της Δυτικής Μακεδονίας, και του Αγίου των παιδιών της Καστοριάς. Του Αγίου Νικάνορος, Σεβασμιώτατε, ο οποίος επιτελούσε και επιτελεί και σήμερα µε τη χάρη του Θεού πολλά θαύµατα.

Η ιστορική πόλη της Καστοριάς και η περιοχή της είχαν ανέκαθεν πνευµατικούς δεσµούς µε τον όσιο Νικάνορα και τη Μονή του. Από τον «Κώδικα» της Ζάβορδας εξάγεται ότι στην πόλη και τα χωριά της περιφέρονταν κατά καιρούς τα λείψανα του Αγίου προς ευλογία, αποτροπή επιδηµιών και συγκέντρωση ελεηµοσυνών.

Κατά το έτος 1908 η Καστοριά υπέφερε από βαριάς µορφής οστρακιά, µε αποτέλεσµα να πεθαίνουν πολλά µικρά παιδιά. Τότε εστάλη από την πόλη στη Μονή της Ζάβορδας ο Μανάς, µέ την παράκληση να σταλούν στην Καστοριά τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα. Οι πατέρες ικανοποίησαν το αίτηµα.  Έστειλαν τα λείψανα µέ συνοδό τον αδελφό της Μονής νεαρό τότε Διάκονο Νικηφόρο (Παπασιδέρη), πού καταγόταν από το Δισπηλιό Καστοριάς, και μετέπειτα Μητροπολίτη Καστορίας. Μόλις τα λείψανα έφτασαν στην πόλη, αµέσως έπαψε το θανατικό και κατά την έκφραση των τότε καστοριανών «η αρρώστια κόπηκε µε το µαχαίρι».

Έτσι, εις ανάμνηση των θαυμάτων που επιτέλεσε και επιτελεί ο Άγιος Νικάνορας σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Καστοριάς, αλλά και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι ευλαβείς Καστοριείς έχτισαν τον περίλαμπρο αυτόν Ναό. Το έτος 1999, ο μακαριστός προκάτοχός σας έθεσε τον θεμέλιο λίθο και το έτος 2012, στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, τελέσθηκαν τα Ιερά Εγκαίνια του Ναού, με τη συμμετοχή του οικείου Μητροπολίτου και άλλων αγίων Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων, παρουσία των αρχόντων του τόπου, των φορέων αλλά και πλήθους κόσμου.

Η ενορία του θαυματουργού Αγίου Νικάνορος, λοιπόν, σας υποδέχεται σήμερα, και σας καλωσορίζει ως Επίσκοπο και Ποιμένα της. Σας καλωσορίζει και η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, της οποίας την ιερά μνήμη τιμούν και την προστασία της επιζητούν οι Ενορίτες μας, στο Παρεκκλήσιό της, στο υπόγειο του Ναού.

Σας υποδέχονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Τριχερούσας και της Φοβεράς Προστασίας, οι οποίες κοσμούν τον περικαλλή αυτόν Ναό και στις οποίες εναποθέτουμε νυχθημερόν τα αιτήματα των καρδιών μας.

Σας καλωσορίζει, Σεβασμιώτατε, ένας λαός ευγενέστατος και ευλαβέστατος, ο οποίος σας περιμένει για να συμπορευτείτε και να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών μας, με τη βοήθεια του Θεού.

Σας καλωσορίζουν, Σεβασμιώτατε, και οι ταπεινοί Εφημέριοι του Ναού μας. Να υπολογίζετε, Σεπτέ μας Ποιμενάρχα, πως έχετε στη διάθεσή σας κληρικούς, που θα συνεχίσουν να ζουν και να διακονούν, όπως ακριβώς έζησαν και διακόνησαν με τον άμεσο προκατόχό Σας κυρό Σεραφείμ, δηλαδή με καλοσύνη, με αγάπη, με υπακοή και ταπείνωση.

Πέραν αυτών, Σεβασμιώτατε, έχουμε πολλή τη χαρά και αναπαυμένη την καρδιά μας, γιατί έχουμε τη σιγουριά πως ο Δεσπότης μας ήλθε πλήρης πείρας και φορεύς της ιεράς παραδόσεως, τα οποία δεν απέκτησε σε μια μικρή βάρκα σε απάνεμο λιμάνι, αλλά σε ένα σκάφος μεγάλο, που έπλεε και πλέει στα βαθειά νερά της λειτουργικής εμπειρίας, της διοικητικής παιδείας και της θεολογικής καταρτίσεως. Και αυτό το σκάφος, Σεβασμιώτατε, είναι ο πνευματικός σας πατέρας, πολιός Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στον οποίον διακονείτε από της παιδικής σας ηλικίας και στον οποίον οφείλετε το κατά Χριστόν ζην.

Έτσι, θα συνεχισθεί αυτή η ίδια παράδοση που άφησε στον τόπο ο αοίδιμος προκάτοχός Σας, Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, διότι η μεγάλη του αγάπη, η ευαισθησία του και η αναπνοή του, ήταν ο του Ευαγγελίου λόγος και η διατήρηση της αγίας παραδόσεως.

Με αυτές τις σκέψεις σεβασμού, αγάπης, τιμής και εμπιστοσύνης, Σας καμαρώνουμε στον αρχιερατικό θρόνο, και σας υποδεχόμεθα στον Ναό μας και στις καρδιές μας.

Ευχόμεθα τα έτη Σας να είναι πολλά και καλλίκαρπα και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας, του Οσίου Πατρός ημών Νικάνορος του θαυματουργού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και του Οσίου Πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, να φυλάττει την υγεία Σας αδιάπτωτη.

Παρακαλούμε, Σεβασμιώτατε, δεχθείτε τούτο το ιερό εγκόλπιο, με την παράκληση να μνημονεύετε και της αναξιότητος ημών, προ του Θυσιαστηρίου, και υπέρ των Ενοριτών ημών.

Πολλά τα έτη σας!

 

TOP NEWS