Το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Την Τρίτη το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του  Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, εορτάστηκε στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού, προστάτη του Ιδρύματος.

Την Τρίτη το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του  Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος ως ιατρός θεράπευε τους ασθενείς, πάντα όμως σε συνδυασμό με την προσευχή του στο Θεό. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στο πρώτο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα. Μεταξύ άλλων τόνισε: ‘’ Άγιος σημαίνει καλός άνθρωπος. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει Άγιος, αρκεί να εκδηλώνει την αγάπη του στον συνάνθρωπό του, να τον αποδέχεται και να τον συγχωρεί για τις πράξεις και τα λάθη του. Κατά καιρούς η Εκκλησία μας έχει αναδείξει Αγίους, οι οποίοι ήταν άνθρωποι που ζούσαν στον κόσμο και είχαν αξιώματα. Κόσμος σημαίνει ομορφιά και η ομορφιά αναβλύζει από τους λογισμούς του κάθε ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις και οι προσευχές μας προς τον Θεό να μην έχουν ως επίκεντρο μόνο τις δικές μας ανάγκες, αλλά να προσευχόμαστε και για τον συνάνθρωπό μας‘’. Στον επίλογό του μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, ο οποίος απουσίαζε στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από την αγιοκατάταξη του Επισκόπου Λακεδαιμονίας Ανανία Λαμπάρδη.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο επισήμανε ότι ακολούθησε την Εν Χριστώ Ζωή και σε συνδυασμό με την ιατρική έφτασε στη Μέγιστη Αγιότητα. Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αγίου Παντελεήμονος και των υπολοίπων Αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στην αιωνιότητα και  τους οποίους συνήθως   θυμόμαστε περιστασιακά και  όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: ‘’ Ο δρόμος για την Εν Χριστώ Ζωή έχει πολλές δοκιμασίες και θλίψεις, τις οποίες ο Θεός επιτρέπει να συμβούν,  αλλά με υπομονή και πίστη  ο καθένας που έχει βαπτιστεί είναι άξιος να φτάσει στο Θεό και να  συμπορευτεί μαζί του. Ο Θεός δεν είναι απών, αλλά συμμετέχει  σε κάθε δύσκολη δοκιμασία που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς. Μόνο η πίστη μας στο Θεό μπορεί να κάνει θαύματα’’.

Ακολούθησε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος.

Tην μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τον Εσπερινό ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης Αντιπύραρχος Διαμαντής Τσολομίτης. Στην πανηγυρική Θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

TOP NEWS