Τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαδάκη ζητούν για νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης 2057 πιστοί

  • ΔΟΓΜΑ

Με την υπογραφή τους σε σχετική επιστολή προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, 2057 πιστοί προτείνουν τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαδάκη, να συμπεριληφθεί, κατ’ εξαίρεση λόγω έλλειψης των τυπικών προσόντων, στον κατάλογο των εκλόγιμων προς Αρχιερατία κληρικών για την θέση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. 

Να συμπεριληφθεί κατ’ εξαίρεση στον κατάλογο των προς Αρχιερατία Κληρικών και να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης και Αυλοποτάμου ο ρεθυμνιώτης Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης ζητούν 2057 πιστοί, οι οποίοι υπογράφουν επιστολή προς τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι πιστοί ζητούν ο σημερινός Ηγούμενος και κτήτορας της Ι.Μ. Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας, αν και δεν έχει τα τυπικά προσόντα και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους προς Αρχιερατία κληρικούς, να επιλεγεί και να εκλεγεί έστω και κατ’ εξαίρεση νέος Μητροπολίτης στην θέση που μένει κενή λόγω της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β’.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ρέθυμνο 19-1-2022

Προς

την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Επικαλούμενοι πρωτίστως τις άγιες ευχές Σας, επιθυμούμε παράλληλα να εκφράσουμε τη μεγάλη μας χαρά για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ευγενίου στον θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στον οποίο ευχόμαστε να είναι πάντοτε Άξιος να ποιμαίνει το θεοφιλές ποίμνιο της Εκκλησίας της Κρήτης με την βοήθεια και τον φωτισμό του Παναγάθου Θεού.

Η ανάδειξη του Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου ως Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης οδήγησε στη χήρευση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η οποία θα έχει σύντομα το δικό της νέο Επίσκοπο.

Με βάση τα τελευταία αυτά δεδομένα λαμβάνουμε θάρρος, ως πιστά μέλη της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, να Σας εκφράσουμε ένα κατά την άποψή μας δίκαιο και εύλογο αίτημα, το οποίο, πιστεύουμε, ότι βρίσκει σύμφωνη μία πολύ μεγάλη μερίδα μελών της τοπικής Εκκλησίας.

Όπως γνωρίζετε στην Ιερά Μητρόπολή μας επί 18 ολόκληρα έτη έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να διακονεί ο Ρεθύμνιος Αγιορείτης μοναχός και νυν Καθηγούμενος και Κτίτωρ της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης.

Το πνευματικό, κοινωνικό, θεολογικό και κηρυκτικό έργο του πατρός Βασιλείου είναι γνωστό σ᾿ Εσάς πρωτίστως, αλλά και στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη, και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποια λεπτομερή ανάλυση ή περιγραφή του.

Πάνω από όλα όμως αυτό που έχει αγγίξει τις ψυχές των Ρεθυμνίων είναι η μεγάλη του συνεισφορά στο να αγαπήσουν πάρα πολλοί -και ιδιαίτερα νέοι- άνθρωποι τον Χριστό, την Εκκλησία και την πνευματική και μυστηριακή της ζωή.

Το έργο αυτό το έχει επιτελέσει με ιδιαίτερη σεμνότητα, ταπείνωση γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, υπακοή στον Επίσκοπό του και χωρίς τυμπανοκρουσίες, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο αγαπητό στην κοινωνία του Ρεθύμνου.

Όπως επίσης γνωρίζουμε, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης δεν έχει εγγραφεί στους προς Αρχιερατεία εκλογικούς καταλόγους· και τούτο διότι δε διαθέτει Πανεπιστημιακό τίτλο, καθώς, αφού κατά το έτος 1986 εισήχθη πρώτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναχώρησε άμεσα σε ηλικία 18 ετών για το Άγιο Όρος, στο οποίο έζησε επί 18 έτη, τα τελευταία πέντε εκ των οποίων στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, στην οποία χειροτονήθηκε και διάκονος με την ευλογία του πνευματικού του πατρός Γεωργίου Καψάνη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής.

Κατόπιν τούτων θα θέλαμε να Σας παρακαλέσουμε ευλαβώς όπως στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου συμπεριληφθεί μεταξύ των υποψηφίων κατ᾿ εξαίρεση και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, γνωρίζοντας:

Πρώτον, ότι παρά το ότι στερείται πτυχίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει επαρκέστατη θεολογική κατάρτιση και έχει ήδη συγγράψει 18 εξαίρετα βιβλία, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές και περισπούδαστες θεολογικές, ιστορικές και πνευματικές μελέτες και διατριβές.

Επιπλέον το κηρυκτικό του έργο, το οποίο επιτελεί κυρίως στην Ιερά Μονή, καθιστά εμφανή την άριστη θεολογική του συγκρότηση και ικανότητα, βάσει άλλωστε και της οποίας ο μακαριστός του γέροντας, πατήρ Γεώργιος Καψάνης, του είχε δώσει την ευλογία του να συγγράψει τις πρώτες του θεολογικές μελέτες.

Δεύτερον, ότι ανάλογες περιπτώσεις έχουν συμβεί κατά καιρούς για την πλήρωση επισκοπικών θέσεων Ιερών Μητροπόλεων στο κλίμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Τρίτον, ο σεβασμός του και η αφοσίωσή του προς την Μητέρα Εκκλησία και προς την Ιερά Επαρχιακή μας Σύνοδο της Κρήτης είναι περίτρανα αποδεδειγμένη με την μέχρι σήμερα ζωή και συμπεριφορά του.

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη Σας την επιθυμία μας που αποτελεί και ζωηρή επιθυμία και πλείστων άλλων Ρεθυμνίων να διαποιμάνει την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πνευματικό έργο, το οποίο έχει ήδη επιτυχώς ξεκινήσει και όλοι στο Ρέθυμνο γευόμαστε τους γλυκείς καρπούς του.

Ζητούμε ευλαβικά τις άγιες ευχές Σας.

Ακολουθούν οι 2057 υπογραφές που συλλέχθηκαν τις ημέρες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και Τρίτη 18 Ιανουαρίου».

Η επιστολή κοινοποιείται στους Μητροπολίτες και Επισκόπους της Κρήτης.

πηγή: goodnet.gr

TOP NEWS