Αρχιεπίσκοπος: Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν μέλλον

  • Dogma
εκκλησίας

Για το ρόλο και το σκοπό της Εκκλησίας, το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για την Ευρώπη των συμφερόντων μίλησε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Συνέντευξη στο κρατικό κανάλι παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, η οποία μεταδόθηκε πριν από λίγη ώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για όλους και για όλα χωρίς να ενδοιασμούς και μισόλογα. Δεν έκρυψε την αποστροφή του για το κατάντημα της Ευρώπης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σεβαστούν τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε, επίσης για το ρόλο και τον σκοπό της Εκκλησίας επισημαίνοντας πως «ο ρόλος της Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων παραμένει ο ίδιος», ωστόσο «πρέπει να προσαρμόζεται στη ζωή των ανθρώπων» , ενώ επισήμανε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να γίνονται ερωτήματα μέσα μας. «Να αναγεννηθεί ο άνθρωπος μέσα του και να ψάξει», «να δυναμώσουμε το όραμα, γιατί χωρίς όραμα δεν υπάρχει ελπίδα και χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει αισιοδοξία». Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «είναι κρίσιμη η εποχή, αλλά η χώρα περνάει και πνευματική κρίση πολλά χρόνια και όπου υπάρχει  πνευματική κρίση, έρχεται και η άλλη».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι ασπιρίνη χωρίς εσωτερική αξιολόγηση και εν συνεχεία τις προς τα έξω επιδιώξεις».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, έκανε αναφορά στο προσωπικό του όραμα για το οποίο ανέφερε «είχα πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μου πριν γίνω Αρχιεπίσκοπος, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποίησα το όραμά μου όπως ήθελα». Επιπρόσθετα, μίλησε για την επιθυμία του να έχει ελευθερία η Εκκλησία και «να κανονίζει τα του σπιτιού της χωρίς εμπόδια», αλλά, όπως είπε, «η διαπλοκή και η διαφθορά μας ταλαιπωρούν πάντα».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα χωρισμού, διότι είναι θέμα εθνικό» και σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, «και αυτό πρέπει να λυθεί».

Σε αναφορά του για το προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το προσφυγικό πρόβλημα θα συνεχιστεί» και «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής», αλλά και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο από αυτό, «όπως είναι σήμερα».  Παράλληλα, μίλησε για την Ευρώπη των συμφερόντων και της εκμετάλλευσης σε αυτό το ζήτημα και υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν μέλλον».

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ