Αρχιμ. Ελισσαίος Σιμωνοπετρίτης: Το Βάπτισμα δεν είναι απροϋπόθετο – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

  • Δόγμα

Ο Ηγούμενος της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ελισσαίος, στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

«Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων, πορευόμαστε με ελπίδα εν μέσω πολλών δυσκολιών και δυσχερειών, αλλά και με πίστη στον Σωτήρα Χριστό, αφού η Εκκλησία κάνει το ποιμαντικό Της έργο έναντι των ανθρώπων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ελισσαίος, στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».

Ο π. Ελισσαίος αναφέρθηκε στο βάπτισμα των παιδιών των ομοφύλων και ερωτηθείς εάν πρέπει αυτά να βαπτίζονται, απάντησε καταφατικά, όμως, με προϋποθέσεις.

«Λέμε «ναι» στο βάπτισμα, όμως το βάπτισμα δεν είναι απροϋπόθετο. Θα πρέπει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποφανθεί περί αυτού, όπως άλλωστε έκαναν οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι τόσες Τοπικές αντίστοιχα, που συγκροτήθηκαν για να λύσουν επί μέρους ζητήματα, περισσότερο τοπικής εμβέλειας και συνοχής. Θα πρέπει να επεξεργαστεί, τρόπον τινά, ένα σχέδιο, να αποσαφηνιστεί ο τρόπος, ο χρόνος, η μέθοδος της βάπτισης, καθώς μόνο στην περίπτωση που οι γονείς είναι ορθόδοξοι το βάπτισμα είναι απροϋπόθετο».

Ο Ηγούμενος της Σιμωνόπετρας αναφέρθηκε και στα δύο Κείμενα που εξέδωσε το Άγιον Όρος, το ένα των 20 Ηγουμένων και 20 αντιπροσώπων των Μονών που συντάσσεται με το αντίστοιχο Κείμενο της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και το δεύτερο που ανέγνωσε ο ίδιος ο π. Ελισσαίος στην πρόσφατη Εκδήλωση που οργάνωσαν τα Χριστιανικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο, που αμφότερα εκφράζουν την άρνησή τους να αποδεχθούν κάτι που αντίκειται της ορθοδόξου διδασκαλίας και της Παράδοσης της Εκκλησίας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιήθηκε ένα μικρό μέρος της κοινωνίας και του κόσμου. Όμως, η Εκκλησία μένει, όταν τα ανθρώπινα αλλάζουν. Τα εμπόδια μάς στερεώνουν στην πίστη, ώστε πλέον δυνατοί, με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και πίστη να προχωρούμε», συμπλήρωσε ο π. Ελλισαίος.

Ερωτηθείς ο π. Ελισσαίος για το νόημα και το «μήνυμα» της απαρχής του Τριωδίου, απάντησε: «Εύχομαι σε όλους,  να αποκτήσουμε τη χαρά της μετανοίας. Ναι, τη χαρά της μετανοίας, καθώς η μετάνοια φέρνει χαρά, γιατί είναι η ρίζα της ελπίδας, της πίστης και της αγάπης».

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

TOP NEWS