Μητροπολίτης Κιέβου: Εκδίκηση στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας η Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική – Ο Μόσχας Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν

  • Dogma
κιέβου

“Η εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική Επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας…είναι ένα είδος εκδίκησης της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας”, δήλωσε σε συνέντευξή  του στη Deutsche Welle, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν κι αν δεν μπορεί να επηρεάσει, προσπαθεί να… διχάσει, καταγγέλοντας, μάλιστα, ότι προσπαθεί να εξαγοράσει κληρικούς. 

Ο Μητροπολίτης Κιέβου σε μια συνέντευξη ποταμό, μίλησε επίσης για τη συμπλήρωση τριών ετών από την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την αναγνώριση της Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κύπρου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Για τη δημιουργία Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

“Τώρα βλέπουμε την εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική Επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και αυτό είναι ένα είδος εκδίκησης της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογράμμισε: «ο Πατριάρχης Κύριλλος παρομοιάζεται με τον Πούτιν. Πώς ενεργεί ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα, και ο Κύριλλος ενεργεί τώρα για λογαριασμό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν δεν μπορούν να επηρεάσουν, τότε προσπαθούν να διχάσουν. Προσπαθούν να εξαγοράσουν κληρικούς, γιατί δεν υπάρχει διχασμός μέσα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενέργειες αυτές του Πατριαρχείου Μόσχας επηρεάζουν κι άλλες Εκκλησίες που ενδεχομένως θέλουν να αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Οι άλλες Εκκλησίες αναλύουν, αναμένουν, λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις ενέργειες, οι οποίες στόχο έχουν να διχάσουν την Ορθοδοξία”, υπογράμμισε, συγκαταλέγοντας σε αυτές τις εκκλησίες εκείνες της  «Ρουμανία, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Αλβανίας, των Ιεροσολύμων”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιθετικής κινήσης της  Ρωσικής Εκκλησίας, θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ίδια. “Μια τέτοια ανομία, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από τις άλλες Εκκλησίες. Πρόκειται για παραβίαση της κανονικής τάξης στη ζωή της Εκκλησία, η οποία υφίσταται εδώ και χιλιάδες χρόνια”, σημείωσε με νόημα.

Τρία χρόνια από τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Μιλώντας για τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, κάτι που όπως είπε ήταν ζητούμενο για τριάντα χρόνια, ανέφερε: «Η Ουκρανική Εκκλησία αγωνίστηκε για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου καθεστώτος της. Και την τελευταία τριετία συνεχίστηκε και ο αγώνας. Αγώνας για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας μεταξύ των άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Ο κ. Επιφάνιος δήλωσε ότι περισσότεροι από το 70% στην Ουκρανία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και το 50% αυτών είναι πιστοί στην Εκκλησία της Ουκρανίας. “Αυτό μας εμπνέει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε”, υπογράμμισε .

Συνολικά 700 ενορίες βρίσκονται υπό τη σκέπη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου γίνονται μεταβιβάσεις. “Αλλά δυστυχώς παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά των τοπικών αρχών για την επανεγγραφή του καταστατικού”.

Δεν παρέλειψε επίσης, να τονίσει: “ υπάρχουν πολλές κοινότητες, πολλοί κληρικοί από το Πατριαρχείο Μόσχας που στρέφονται σε εμάς, που είναι έτοιμοι να λάβουν τη σωστή απόφαση, αλλά φοβούνται”.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υποστήριξε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, εμπόδια και διώξεις από το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς προσφάτως υπήρξαν προσφυγές για κάθε μεταβίβαση, για κάθε ενορία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να πιστεύει ότι οι μεταβιβάσεις ήταν λανθασμένες. “Αλλά κερδίσαμε το 99% των όποιων προσφυγών κατέθεσαν. Και αυτό δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”.

Με πληροφορίες από time.news

Φωτογραφία: Anna Fil/DW

 

TOP NEWS