Ο Φλωρίνης Ειρηναίος για Ομογένεια, Σκόπια, γάμο ομόφυλων ζευγαριών

  • Dogma
φλωρίνης

«Είναι το πιο ιερό κομμάτι του Ελληνισμού, είναι η ποιότητα της πατρίδος μας, οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, οι σπουδαίοι εκείνοι Ελληνες που φτάνουν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου», λέει για την Ομογένεια ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίος, σε συνέντευξή του.

Για τα Σκόπια, αναφέρει πως «υπάρχει η λεγόμενη Βόρεια Μακεδονία που εδώ δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα κράτος με τέτοια ονομασία». Για το γάμο του ιδίου φύλου, λέει πως «ο Θεός δημιούργησε άνδρα και γυναίκα και αν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την κοινωνία θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας στη Μητρόπολη Φλωρίνης;

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας επί του Αρχιερατικού Θρόνου την ημέρα της ενθρόνισής του. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΕΡΆ ΣΥΝΟΔΟΣ/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μητρ. Ειρηναίος: Σας ευχαριστώ κ. Καλμούκο, αισθάνομαι ευλογημένος από τον Θεό που με αξίωσε ως αρχιερέα πλέον της Εκκλησίας του να υπηρετώ έναν περήφανο λαό εδώ στην άλλη άκρη της πατρίδος μας, επειδή από τα ανατολικά, από την Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο ποταμό ήλθα στα δυτικά, στη Φλώρινα και στα σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια για να υπηρετήσω ανθρώπους και να συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου αρχιερέων.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα πλέον επείγοντα θέματα που απασχολούν την περιοχή, Επαρχία σας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Μητρ. Ειρηναίος: Είμαι δέκα πέντε μέρες εδώ, προσπαθώ να ενημερωθώ, να γνωρίσω τους ανθρώπους, να κατανοήσω θα έλεγα την ψυχοσύνθεσή τους και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Αυτό που μπορώ να σας πω μέχρι τώρα είναι πως τόσο η αρχιερατεία του θρυλικού και γνωστού Επισκόπου Αυγουστίνου, όσο και του αγίου και ευγενεστάτου ανθρώπου του κ. Θεοκλήτου μου κάνουν τη ζωή εδώ εύκολη και την παρουσία μου άνετη επειδή βλέπω ανθρώπους καλλιεργημένους πνευματικά. Η φυσιογνωμία του Επισκόπου είναι οικεία και όπου κι αν βρεθώ δέχομαι την αγάπη και τον σεβασμό των ανθρώπων. Οι ιερείς μας είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι και γενικότερα βλέπω ότι η περιοχή έχει πίστη στον Χριστό και αγάπη στην πατρίδα μας. Οι ακρίτες είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί άνθρωποι και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τούτη την επικοινωνία μας διότι μου είπαν ότι πολλοί από τους Φλωρινιώτες ζουν στην Αμερική. Ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους πω ότι ο Θεός να με αξιώσει κάποια στιγμή να έλθω και να τους συναντήσω από κοντά.

Ο λαός της Φλώρινας υποδέχθηκε με την επευφημία “Αξιος” τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίο την ημέρα της άφιξης και ενθρόνισης του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Ε.Κ.»: Αυτές τις εβδομάδες που συναντάσθε με τους ανθρώπους τι σας λένε για την Εκκλησία, για την Πίστη μας;

Μητρ. Ειρηναίος: Οι άνθρωποι εδώ στη Φλώρινα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως είναι άνθρωποι συνδεδεμένοι με τη ζωή της Εκκλησίας. Εχουν στην καθημερινότητά τους προτεραιότητα την Πίστη τους και ακόμα και παιδιά και νέους που συναντώ έχουν μία ευγένεια, μία αρχοντιά η οποία θα έλεγα ότι μας χαρακτηρίζει εμάς τους Ελληνες και πηγάζει από τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας.

«Ε.Κ.»: Αναφερθήκατε στον πατριωτισμό των εκεί κατοίκων, βλέπετε κάποια ανησυχία τους;

Μητρ. Ειρηναίος: Στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ στα άκρα της Δυτικής Μακεδονίας το εθνικό θέμα είναι πρώτο για την καθημερινότητά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι, ελληνικά και σλάβικα. Υπάρχει η λεγόμενη Βόρεια Μακεδονία που εδώ δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα κράτος με τέτοια ονομασία. Εχουν δώσει μάχες παντού, υπάρχουν μνημεία και τάφοι Μακεδονομάχων. Παντού υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν και καμαρώνουν συγχρόνως για τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα. Ισως οι διακρατικές συμφωνίες είναι διαφορετικές, αλλά ο καθένας ξέρει το σπίτι του καλύτερα από οποιοδήποτε κέντρο των Αθηνών ή κάποιον διεθνή Οργανισμό που καθορίζει κάποιες ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ε.Κ.»: Σήμερα στην Ελλάδα γίνεται λόγος και έχει εξαγγελθεί για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Εχετε γνώμη γι’ αυτό;

Μητρ. Ειρηναίος: Εχω γνώμη γιατί υπηρετώ την Εκκλησία και την κοινωνία και σε ό,τι αφορά τη θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρο. Ως χριστιανός αλλά και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας υπακούω στην Εκκλησία μου και δεν μπορώ ποτέ να δεχθώ και να νομιμοποιήσω έναν γάμο ομοφυλοφίλων. Η Ορθόδοξη Πίστη μου μιλάει για δύο φύλα και θα μου επιτρέψετε να πω και η Ιατρική. Ολα τα άλλα λοιπόν και όλες οι άλλες προσπάθειες ή συνήθειες ή μία αλλαγή ας το πούμε κι όλα αυτά τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά στάτους θα έλεγα ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Εκκλησία. Ο Θεός δημιούργησε άνδρα και γυναίκα και αν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την κοινωνία θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Ολους αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής κι εγώ ως ιερέας και η Εκκλησία την οποία υπηρετώ, σεβόμαστε, δεν τους κατακρίνουμε αλλά ποτέ δεν μπορούμε να τους δεχθούμε ως πρότυπο στην κοινωνία μας.

Από την άφιξη του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας του νέου Μητροπολίτη Ειρηναίου για την ενθρόνιση του. Διακρίνεται ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Ε.Κ.»: Τι σας έκανε να σπουδάσετε εκτός από Θεολογία, Ιστορία της Ιατρικής και Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Νομικά και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Πάφου;

Μητρ. Ειρηναίος: Εσείς που είσθε θεολόγος και έμπειρος άνθρωπος θα καταλάβετε πως πάντοτε όταν διάβαζα ακόμα από το σχολείο τους βίους των Μεγάλων Ιεραρχών, Πατέρων και Θεολόγων ότι ποτέ δεν είχαν μία μονομέρεια στις σπουδές τους. Θυμηθείτε τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο το Θεολόγο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο που σπούδαζαν μαθηματικά, ρητορική, φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία. Εβλεπα λοιπόν ότι αυτή τους η προσπάθεια ήταν για να έχουν μία ευρυγώνια, μια ευρύτητα στις απόψεις τους και την αγωγή τους.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για μας, την Ομογένεια της Αμερικής;

Μητρ. Ειρηναίος: Είναι το πιο ιερό κομμάτι του Ελληνισμού. Είναι η ποιότητα της πατρίδος μας, οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, οι σπουδαίοι εκείνοι Ελληνες που φτάνουν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Κι αυτό που λέμε εμείς κι εγώ και από τον Εβρο, αλλά και από εδώ έχουμε πολλούς μετανάστες στην Αμερική. Οι ομογενείς είναι οι πρεσβευτές της πατρίδος μου όχι εδαφικά, του Ελληνικού μου Πολιτισμού, της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας και των αξιών των Ελλήνων. Αν δεν είχαμε εσάς από την άλλη άκρη του ωκεανού η Ελλάδα θα ήταν άσημη και φτωχότερη.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS