Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ενεργειακή κρίση και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Dogma
συλλείτουργο

Την ανησυχία του για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» καταδικάζοντας παράλληλα τις πράξεις της Μόσχας.

Μιλώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης με αφορμή την πενθήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Λονδίνο για τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι ο επαναπατρισμός τους θα προσδώσει τιμή στους Βρετανούς.

«Η επιστροφή τους θα αποτελέσει μια πράξη αξιομνημόνευτη που θα προσδώσει μεγάλη τιμή και αναγνώριση στο Βρετανικό Μουσείο και στη βρετανική κυβέρνηση». Για το λόγο αυτό προέτρεψε αμφότερους «να ανταποκριθούν με ευαισθησία στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων» το οποίο, όπως υπογράμμισε, υποστηρίζεται τόσο από τον βρετανικό λαό όσο και από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, δε θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

«…Υπάρχει το ενδιαφέρον μας και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Ιδιαιτέρως σήμερα που όλοι μας βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα προηγούμενα χρόνια την Ευρώπη και όχι μόνο αλλά και της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του εν εξελίξει πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Ενός πολέμου που καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή και προσευχόμαστε σύντομα να τελειώσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ευχόμαστε να περιοριστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης με την εξεύρεση των εφικτών άμεσων λύσεων αλλά και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών από τα κράτη που θα προστατεύσουν ιδιαιτέρως τους ασθενέστερους οικονομικά συνανθρώπους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί και με τον βασιλιά της Βρετανίας, Κάρολο Γ’.

«Είμεθα βέβαιοι ότι ο νέος βασιλεύς θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε κατά τη μακρά βασιλεία της η αείμνηστη μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για το καλό του λαού του και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Διαβάστε επίσης: Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων εορτάζει τα 100 χρόνια από της ιδρύσεώς της παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφία αρχείου: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS