Αμερική: Η ομογένεια γιορτάζει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

  • Dogma
αμερικής

Μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας συνέθεσαν το σκηνικό της επίσημης δεξίωσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ντελαγουεάρ, την παραμονή της παρέλασης για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 19 Μαρτίου, στο εστιατόριο «Adelphia», στη Νέα Ιερσέη.

Δυο χρόνια μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, που αποτέλεσε την αφετηρία για μια μακρά περίοδο χωρίς μαζικές εκδηλώσεις, αλλά κυρίως μιας υγειονομικής κρίσης που κόστισε την απώλεια ακόμη και αγαπητών προσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Eλληνισμός της Φιλαδέλφειας έδωσε και πάλι το «παρών»: Περίπου 450 άτομα παραβρέθηκαν στην καθιερωμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2019. Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα, προκαλώντας συγκίνηση με τον αδιαμφισβήτητο συμβολισμό, αλλά και τον θεσμικό του χαρακτήρα.

«Είναι μια συγκινητική βραδιά, καθώς έχουμε μαζί μας πολύ κόσμο, όπως επίσης και τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, που έδωσαν στην εκδήλωση έναν παλμό πατριωτικό», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτριος Ροζανίτης, δίνοντας το στίγμα για τα συναισθήματα της βραδιάς.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν η Μεγάλη Τελετάρχης (Grand Marshal) και Γενική Πρόξενος του Παναμά στις ΗΠΑ, Γεωργία Αθανασοπούλου, όπως επίσης και ο πρώην Ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γεώργιος Χωριάτης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία» για την προσφορά του στην Ομογένεια και τα ελληνικά εθνικά θέματα. Επίτιμοι Τελετάρχες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, η Ύπατη πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», Κάθι Μπιζούκα και η Ύπατη πρόεδρος των «Θεραπαινίδων της Αθηνάς», Μαρία Άννα Παντέλου.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Πρόξενος, Δημήτριος Παπαδημητρίου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης παραδόθηκαν τιμητικές πλακέτες, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από τους αξιωματικούς της Προεδρικής Φρουράς, με αποδέκτες τους Δημήτριο Ροζανίτη και Στάθη Καραντώνη.

Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η πρώην βουλευτής και γνωστή οικονομολόγος, Έλενα Παναρίτη.

«Να θυμηθούμε γιατί πολέμησαν»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δημήτριος Ροζανίτης καλωσόρισε το κοινό και έκανε ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, εκφράζοντας, με τη σειρά του, τη διαχρονική στήριξη της Ομοσπονδίας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Φιλαδέλφειας στο έργο της Αρχιεπισκοπής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι υγειονομικές συνθήκες επέτρεψαν ξανά τις διά ζώσης εκδηλώσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον πλανήτη καταδεικνύουν πως η ελευθερία και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες.

«Ήρθα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι η πρώτη φορά που γιορτάζω την Ελληνική Ανεξαρτησία, ειδικά στην πόλη της Φιλαδέλφειας. Είναι μέρα να θυμηθούμε τους αγώνες και γιατί πολέμησαν οι ήρωες: Για τις αξίες, τις αρχές μας και όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα, αλλά σήμερα δεν είναι. Η ανάγκη να τα υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες είναι πάντα ζωντανή και πάντα μπροστά μας», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Στη δική της τοποθέτηση, η Γεωργία Αθανασοπούλου δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της για την τιμητική διάκριση, ενώ επεσήμανε πως, εκτός από την Ελλάδα, και ο Παναμάς συμπληρώνει δυο αιώνες ανεξαρτησίας.

«Είναι ένα βράδυ γεμάτο συναισθήματα.  Είναι μια μεγάλη τιμή για εμένα και την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τον αείμνηστο πατέρα μου και την μητέρα μου, τους συγγενείς αλλά και τους φίλους που ταξίδεψαν από μακριά. Εμείς είτε από τον Παναμά, είτε από τις ΗΠΑ, νοιώθουμε ότι είμαστε ένα κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού. Είναι χρέος μας να δείξουμε την αγάπη μας για την Ελλάδα και τον θαυμασμό μας για τους ήρωες του 1821», είπε η κ. Αθανασοπούλου.

Ειδική αναφορά στους Εύζωνες έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος κάλεσε άπαντες «να γίνουν και οι ίδιοι Εύζωνες», όσον αφορά στη διαφύλαξη των αξιών.

«Είναι φύλακες, είναι στρατιώτες, είναι αυτοί που φυλάνε την ελευθερία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τη θρησκεία μας, το δικαίωμά μας να έχουμε την ταυτότητα που έχουμε. Ο κάθε ένας και η κάθε μια εδώ στην αίθουσα να γίνουμε όλοι ‘εύζωνες’, φύλακες της ταυτότητάς μας, της γλώσσας μας, της θρησκείας και παράδοσής μας. Οταν όλοι γίνουμε ‘ευζωνες’ σαν τα παλικάρια, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στην παρουσία της Προεδρικής Φρουράς στάθηκε, μιλώντας στον «Ε.Κ.» και ο πρώην πρόεδρος, Στάθης Καραντώνης, τονίζοντας ότι «δίνει το ξεχωριστό χρώμα, την ιδιαίτερη λαμπρύτητα και την έξαρση όλων των πατριωτικών συναισθημάτων που είναι στοιβαγμένα στην ψυχή του Έλληνα όλη την χρονιά και απελευθερώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο».

Τέλος, ο Ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, τόνισε ότι «πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι για την ελευθερία και αυτά τα όμορφα που έχουμε στην ζωή μας, κάποιοι κάποτε θυσιάστηκαν».

Η παρέλαση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS