Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η Θράκη είναι τόπος αγάπης και ενότητας – Βίντεο

  • Dogma
αμερικής

Από την Θράκη, «τόπο αγάπης και ενότητας», όπως είπε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων υπενθυμίζοντας πως ο Ελληνισμός είχε κοινή μοίρα.

« Ο Ελληνισμός είτε είναι στην Αμερική, είτε είναι στη Θράκη είχε κοινή μοίρα. Υποδέχτηκε την ξεριζωμένη Ρωμιοσύνη από την Μικρασιατική Καταστροφή πριν 100 χρόνια. Ο Ελληνισμός μέσα από την τραγικότητα του ξεριζωμού ξέρει να επιβιώνει και να βγάζει πάντοτε το καλό» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο σύντομο χαιρετισμό του στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χθες στην Κομοτηνή.

«Ήρθε εδώ η Ρωμιοσύνη από την ανατολή για να ζυμωθεί με τη γη της Θράκης, να ενδυναμώσει την ελληνική της ρίζα, να ζυμωθεί με τους ανθρώπους Ρωμιούς και Μουσουλμάνους και να φτιάξει μια υποδειγματική κοινωνία, ειρηνικής συνύπαρξης, αγάπης και αλληλοσεβασμού, όπως έφερε αυτόν τον πολιτισμό από την Ανατολή και όπως έζησε αυτή την εμπειρία εκεί στην Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο κ.α. σε όλη την Ανατολή» είπε ο Ελπιδοφόρος. Παράλληλα, σημείωσε πώς τους ίδιους πρόσφυγες, πριν από 100 χρόνια, δέχτηκε και η Αμερική «και εκεί οι ξεριζωμένοι από την Ανατολή Έλληνες δημιούργησαν τον πολιτισμό. Όπως και εδώ. Και εκεί εγκαταστάθηκαν σε μια χώρα δημοκρατική, ελεύθερη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις Θρησκευτικές ελευθερίες και τα εφόδια που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να προοδεύσει» είπε σημειώνοντας «Και προόδευσαν οι Έλληνες της Αμερικής , αλλά δεν ξέχασαν τις ρίζες τους, οι ρίζες τους είναι εδώ, είναι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στην Ήπειρο.»

Καθ οδόν για την Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως δεν θυμόμαστε μόνο μια θλιβερή επέτειο, την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και μια χαρούμενη, την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής. «Σε μια τραγική στιγμή, που ερήμωνε η Ανατολή από τη Ρωμιοσύνη , το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε την πρόνοια, το όραμα, την ψυχραιμία να βλέπει μπροστά και ίδρυσε αρχιεπισκοπές στο εξωτερικό, στη διασπορά. Πόσο μακριά βλέπει το Πατριαρχείο μας, πόσο σοφό είναι το Πατριαρχείο μας, πόσο εμπιστοσύνη πρέπει πάντα να έχουμε στις αποφάσεις του Πατριαρχείου μας , είναι ψηλά και βλέπει από πάνω, βλέπει μακριά και μπορεί να βοηθήσει όλους αυτούς που είναι από κάτω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε ειδική αναφορά στον Θρακιώτη προκάτοχό του, τον αείμνηστο Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, που κατάγονταν από την Μαρώνεια και σημείωσε ότι και ο ίδιος είναι θρακικής καταγωγής. «Καυχώμαι ότι είμαι από την ανατολική Θράκη» είπε σημειώνοντας πως είναι ξεριζωμένοι από την Μικρασιατική Καταγωγή οι πρόγονοί του. Εγκατεστημένοι στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών. «Οι θράκες είναι γενναίοι ξέρουν και να ζουν καλά, ξέρουν και να πεθαίνουν. Ξέρουν να αγωνίζονται, να παλεύουν στη ζωή, ως βιοπαλαιστές, αλλά και ξέρουν να παλεύουν τους εχθρούς όταν χρειαστεί και να μην χρειαστεί ποτέ διότι η γενναιότητα είναι πιο ωφέλιμη όταν είναι σε καιρός ειρήνης» είπε ο Ελπιδοφόρος. Παράλληλα τόνισε ότι: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε ειρηνικός λαός, δεν ευδοκιμούμε στους πολέμους, αλλά σε περίοδο ειρήνης, δεν φοβόμαστε τους πολέμους, δεν είμαστε δειλοί, αλλά είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι δημιουργούμε πολιτισμό όχι με το σπαθί μας, αλλά με τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τον αθλητισμό με τον πολιτισμό. Έτσι δημιουργούμε εμείς οι έλληνες και χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελληνική Θράκη με τους αδερφούς ιεράρχες παρόντες. Είμαι ένας νέος και δεν αξίζω τέτοια μεγάλη τιμή». Χαρίζοντας τέλος το εγκόλπιο της Ιεράς Σχολής της Χάλκης με την απεικόνιση της Αγίας Τριάδας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κομοτηνής, Παντελεήμονα.

Πηγή: ertnews.gr

 

TOP NEWS