Αρχιεπισκοπή Αλβανίας για βιντεοκλίπ των ράπερ: Απαράδεκτη ενέργεια – Προφανής έλλειψη σεβασμού – Να επιστρέψουν τα κειμήλια – Δείτε το βίντεο

  • Dogma
αλβανίας

Την αγανάκτησή της εκφράζει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας  για το μουσικό βίντεο που γύρισαν Αλβανοί ράπερ  στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς μπροστά από το τέμπλο του ναού, το οποίο φυλάσσεται εκεί. «Είναι προφανής έλλειψη σεβασμού στις πνευματικές αξίες» – «Ζητάμε και πάλι, να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Το μουσικό βίντεο “Picasso”, που γυρίστηκε στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, μπροστά από το τέμπλο της Ρεχόβας (που ακόμα δεν έχει επιστρέψει άδικα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πρόσχημα της “διατήρησης” αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς), είναι προφανής έλλειψη σεβασμού στις πνευματικές αξίες. Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο, λόγω των αξιών, που αντανακλά, για την προώθηση ενός τέτοιου μουσικού βίντεο», τονίζει η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει «Εκεί, σεβόμενοι την παράδοση και τον πολιτισμό που δημιούργησαν τα ιερά αντικείμενα, οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής θα προσαρμόζονταν, παρά ήχοι, που προσβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ζητά να της επιστραφούν τα ιερά κειμήλια, τα οποία όχι μόνο τα έχει δημιουργήσει  αλλά και τα έχει διατηρήσει, έτσι ώστε να μη χάσουν την σπουδαιότητά τους.

«Οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα, στα οποία οι ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ως εκ τούτου, είναι προφανής έλλειψη σεβασμού στις πνευματικές αξίες να αντιμετωπίζονται τόσο ανεύθυνα από τους ίδιους τους θεσμούς που υποτίθεται ότι τα προστατεύουν. Για το λόγο αυτό ζητάμε και πάλι, να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βάσει του Νόμου 10057, άρθρο 22/2, ημερομηνία 22.1.2009, «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»), η οποία όχι μόνο τα δημιούργησε, αλλά και τα διατήρησε, ώστε να είναι σπουδαία ανά τους αιώνες. Οι εικόνες διατηρούνται καλύτερα και προστατεύονται στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και προφανές μέρος της έκφρασης της Ορθόδοξης Πίστεως. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά κτίρια και να σέβεται τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μη επιτρέποντας την καταστροφή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που παραβιάζεται ο λειτουργικός χαρακτήρας ναών και κειμηλίων στην Αλβανία, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογες προκλήσεις.

Είχαν, μάλιστα, δοθεί άδειες σε πρακτορεία μοντέλων και να πραγματοποιήσουν φωτογράφιση νυφικών σε ορθόδοξους ναούς του Μπερατίου και του Ελμπασάν ή ακόμα και να κάνουν ολόκληρες συναυλίας στο εσωτερικό ναών.

Με αυτό τον τρόπο και προσβάλλεται και αγνοείται το ουσιαστικό περιεχόμενο της Ορθοδοξίας, αλλά και των δικαιωμάτων των θρησκευόμενων.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

TOP NEWS