Εορτή Αγίας Κυριακής στην Ι.Μ. Φθιώτιδος- Βίντεο

  • Dogma
φθιώτιδος

Στην παραλία Λιβανατών και στην πόλη του Δομοκού ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου, το διήμερο 6 & 7 Ιουλίου.

Στο κήρυγμά του στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Οι Άγιοι υπήρξαν Μάρτυρες, διότι η μαρτυρία τους ήταν η προσωπική τους γνώση και το προσωπικό τους βίωμα στη σχέση τους με τον Θεό. Το αίμα τους δεν το έδωσαν ούτε για κάποια ιδέα, ούτε για κάποια άποψη, ούτε για κάποια φιλοσοφία, ούτε επειδή ήταν υπηρέτες κάποιου συστήματος, ούτε γιατί μπήκαν μέσα σ’ ένα κύκλωμα και δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.  Υπέγραψαν με το αίμα της καρδιάς τους την μαρτυρία της καρδιάς τους. Η Αγία Κυριακή  με το αίμα της υπέγραψε την μαρτυρία της αγάπης της, την κοινωνία της με τον Χριστό και το συνάνθρωπο. Γι΄αυτό και η μαρτυρία των Αγίων είναι αξιόπιστη και δεν την σβήνει ο χρόνος».

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή  Ναό της Αγίας στον Δομοκό.

Οι Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού, όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Στο κήρυγμά του  από τον Δομοκό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην γενέθλιο ημέρα των Αγίων και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο θάνατος και το τέλος ενός Αγίου ανθρώπου είναι η αρχή μιας χαράς, είναι η γενέθλιος ημέρα, διότι ο θάνατος δεν αποτελεί το τέλος αυτού του κόσμου. Δεν τελειώνουν όλα στον τάφο. Για όσους ζουν με την προσδοκία  και με την ζωή της Αναστάσεως, ο θάνατος, ακόμα και ο μαρτυρικός, σαν αυτόν που υπέστη η Αγία Κυριακή είναι μία νέα γέννηση, μία αναγέννηση εν Χριστώ, είναι το νέο βάπτισμα του αίματος.  Αυτό είναι το μυστήριο της παλιγγενεσίας. Το λουτρό του αίματος.

Αν παρατηρήσουμε την ζωή μας θα δούμε,  ότι ο κάθε ένας από εμάς καλείται να μετέχει στο δικό του λουτρό της παλιγγενεσίας για την αγάπη μας στο Χριστό. Μπορεί να μην είναι το λουτρό του αίματος, αλλά το λουτρό του κόπου, του ιδρώτα, της αγάπης. Η αγάπη αναμορφώνει και αναγεννά τον άνθρωπο.

Την μακρά περίοδο των 400 χρόνων της σκλαβιάς, οι πρόγονοί μας έπαιρναν δύναμη από τους Αγίους της Εκκλησίας μας, από την  μαρτυρική οδό της υπομονής και της θυσίας των Αγίων.

Αυτή την παρακαταθήκη οφείλουμε να συνεχίσουμε κι εμείς, αν πραγματικά αγαπάμε τον εαυτό μας και αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, να αντλήσουμε δύναμη, υπομονή, έμπνευση και κουράγιο από την ζωή των Αγίων Μαρτύρων.

Δεν υπάρχει άνθρωπος με φιλότιμο και καρδιά, ο οποίος να μην μπορεί να πάρει δύναμη από τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Ο Θεός θέλει από εμάς να ενεργοποιήσουμε την βούλησή μας και να προστρέξουμε στην Αγία Κυριακή και στους Αγίους μας. Οι Άγιοι βοηθούν και αγαπούν αυτούς που ρισκάρουν, μάχονται και ρίχνονται στο πέλαγος της ζωής. Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, όλοι μας να καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια και να εμπιστευθούμε την ύπαρξή μας στα χέρια του Θεού και των Αγίων μας».

Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με τους άρχοντες και τους πιστούς κατοίκους της περιοχής και τους ανακοίνωσε ότι φέτος θα συνεορτάσουν όλοι μαζί την πολιούχο της πόλεως Αγία Παρασκευή.

Στις Ιερές Ακολουθίες τόσο στις Λιβανάτες όσο και στον Δομοκό παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι,  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS