Ευρίπου Χρυσόστομος: «Η Παναγία Μητέρα μας είναι Μυστήριο Μέγα» – Βίντεο

  • Dogma
ΠΑΝΑΓΊΑ

Με τη δέουσα λαμπρότητα η ιστορική καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου, η πρωτεύουσα των Λοκρών, η δεύτερη έδρα πλέον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η πόλη της Αταλάντης, εορτάζει τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής με την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η ευλόγησις των άρτων.

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη και εν μέσω πανηγυρικών κωδωνοκρουσιών, κλήρος και λαός με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ υποδέχθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού της Αταλάντης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο με τις συνοδείες τους, καθώς και τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

κολούθως εψάλη πανηγυρικά η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών καλωσορίζοντας και προσφωνώντας επίσημα τους προσκεκλημένους του Αγίους Αρχιερείς τόνισε ότι «η σημερινή πανήγυρις των Αγίων Θεοδώρων στην δεύτερη έδρα της Μητροπολιτικής μου έπαλξης και Επισκοπικής ευθύνης, εν μέσω μάλιστα τριών πειρασμών, του επί διετία πειρασμού της πανδημίας, του αδόκητου πειρασμού του πολέμου και του έκτακτου πειρασμού της κακοκαιρίας, αποτελεί ένα ορόσημο και μια αφετηρία, για να εορτάζει αυτή η σπουδαία πόλη, αυτή η σπουδαία περιοχή, με τον σπουδαίο κλήρο και τον σπουδαίο λαό, να εορτάζει και να πανηγυρίζει, όπως αρμόζει, τόσο τους πολιούχους Αγίους της όσο και κυρίως την εκκλησιαστική της ταυτότητα και ιδιοπροσωπία, τον ιδιαίτερό της πολιτισμό. Ο λαός της Αταλάντης είναι ταυτισμένος με την εκκλησία του και την παράδοσή του. Με τον λαμπρό αυτό εορτασμό, για τον οποίο συνεργάστηκαν μαζί κλήρος και λαός, Εκκλησία και Αυτοδιοίκηση, και ευάριθμοι συμπαραστάτες, συνεργάτες και  εθελοντές αποτελεί την ωραιότερη τιμή στους Αγίους μου Προκατόχους, τους αρχιερατεύσαντες στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Ταλαντίου, αλλά και στην Επισκοπή Λοκρίδος και στις άλλες Επισκοπές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, οι οποίες ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος».

Ο Θεοφιλέστατος Άγιος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Παναγία Μητέρα μας όντως είναι Μυστήριο Μέγα. Η Παναγιά μας δεν είναι ένα κατόρθωμα εξωπραγματικό, όσο και αν φαντάζει ασύλληπτο, αλλά η Παναγία έγινε Παναγία, γιατί εμπιστεύθηκε, δόθηκε ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού, δεν φοβήθηκε να υπερβεί τον εαυτό της, δεν φοβήθηκε να υπερβεί την λογική της, δεν φοβήθηκε να υπακούσει ,να ταπεινωθεί, να προσφέρει τον εαυτό της για να γίνει όχημα του Θείου Λόγου. Αφέθηκε για να έλθει μέσα της το Μυστήριο της ευσεβείας και να εκπληρωθεί.

Για όλες αυτές τις δωρεές του Θεού, που αποσκοπούν στην σωτηρία του ανθρώπου, έγινε η Θεοτόκος γέφυρα μεταξύ Θείου και ανθρωπίνου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στον Άγιο Θεόδωρο και στην ανάμνηση του δια κολλύβων θαύματος τόνισε με νόημα:

«Μια τέτοια εμπιστοσύνη στο σχέδιο του Θεού έδειξε και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων. Το σιτάρι των κολλύβων έγινε πηγή της ζωής. Είναι το σύμβολο της Αναστάσεως, γιατί τον θάνατο, τον διαδέχεται η Ανάσταση, το σκοτάδι, το διαδέχεται το φως, την θλίψη, την διαδέχεται η χαρά του Ακτίστου Φωτός της Αναστάσεως του Χριστού.

Αυτή η Σαρακοστή, την οποία διερχόμαστε έχει χαρακτήρα προετοιμασίας για τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού μας. Κάθε αγώνας που δεν αποβλέπει στην Ανάσταση και στην αγάπη, είναι μονομερής και όπως όλες οι μονομέρειες, είναι και αυτός καταδικασμένος να μην αντέξει.

Οι Άγιοι Θεόδωροι που σήμερα εορτάζουμε και είναι οι προστάτες αυτής της πανέμορφης πόλεως, ταυτίστηκαν απόλυτα με τον τρόπο ύπαρξης του Χριστού μας και γι’ αυτό συσταυρώθηκαν και πέθαναν μαζί τους, έχοντας όμως την βεβαιότητα της Αναστάσεως».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε:

«Οι Άγιοι μας Μεγαλομάρτυρες να είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες που θα μας οδηγούν όλους στον δρόμο της αληθινής πίστεως, της πραγματικής ελπίδος και της ανυπόκριτης αγάπης και θα μας κάνουν όλους μετόχους του Σταυρού και της Αναστάσεως.

Ευχηθείτε δε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς και αδελφοί μου αγαπητοί, ο Ειρηνοπάροχος Παράκλητος να εγκατασταθεί στις ψυχές όλων μας και των Αρχόντων μας, και των αρχομένων, αλλά και των ισχυρών της γης, ούτως ώστε η ειρήνη που θα βασιλεύσει στις καρδιές μας, αυτή η ειρήνη να εξαπλωθεί σε όλη την οικουμένη».

Η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά, ενώ καθ’ όλη την διάρκειά της πλήθος πιστών συνέρρεε στον Ιερό Ναό, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, για να καταθέσει την ευλάβεια και τον σεβασμό του στους πολιούχους Αγίους του.

Στην Ιερά Ακολουθία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωπο άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:


Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS