Φθιώτιδος Συμεών: «Επενδύουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό» Βίντεο

  • Dogma
φθιώτιδος

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από όλη την Φθιώτιδα, πλημμύρησαν χθες το παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από όλη την Φθιώτιδα, πλημμύρησαν χθες το παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας και στην ανοιχτή αγκαλιά και πατρική αγάπη του πνευματικού τους πατέρα, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να χαρούν όλοι μαζί και να γιορτάσουν πνευματικά και οικογενειακά στην ανοιχτή θερινή, μεγάλη γιορτή της Ιεράς Μητροπόλεως αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές δομές της, λίγο πριν τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου.

Από νωρίς το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών υποδεχόταν τους συμμετέχοντες στην είσοδο του Κατασκηνωτικού Κέντρου και τους καλωσόριζε ενώ ο ίδιος προσωπικά επέδιδε τον έπαινο της τοπικής Εκκλησίας στους συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά και κατηχητικά προγράμματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι συμμετέχοντες εκτός από τις εγκαταστάσεις του καταπράσινου, δροσερού και πανέμορφου Κατασκηνωτικού Κέντρου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν έργα τοπικών καλλιτεχνών, εικαστικών εργαστηρίων και φορέων αλλά και να ενημερωθούν για διάφορες δράσεις φορέων και συλλόγων του τόπου, ενώ τα παιδιά εκτός από τα γήπεδα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά και διαδραστικά προγράμματα από ειδικούς συνεργάτες της Μητροπόλεως.

Το 1ο Θερινό Φεστιβάλ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  είχε ένα μικρό αφιέρωμα και στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και μουσικού Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ οι καθηγητές και οι μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» ερμήνευαν τραγούδια του μεγάλου αυτού μουσικού εις μνήμην του.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών στο κατάμεστο και ολυμπιακών προδιαγραφών γήπεδο ποδοσφαίρου του Κατασκηνωτικού Κέντρου, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μικροί μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο λουλούδια συνοδευόμενα από ένα γλυκό «ευχαριστώ» για όλα όσα η αγάπη και η φροντίδα του προσφέρει σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της Φθιώτιδος.

Το 1ο Θερινό Φεστιβάλ της Μητροπόλεως παρουσίασε η Καθηγήτρια του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Φωτεινή Περώνη.

Ο κ. Συμεών αρχικά, παρεκάλεσε την ορχήστρα, τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τους καθηγητές και μαθητές να χαρίσουν στους χιλιάδες παρευρισκομένους το τραγούδι που συγκίνησε πρόσφατα και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, αφιερωμένο στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την βράβευση με σημαντικές οικονομικές υποτροφίες των αποφοίτων και επιτυχόντων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, των μαθητών και μαθητριών του Ωδείου και του Προτύπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», οι οποίοι και πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πατρίδος μας, ενώ στα παιδιά που εισήχθησαν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών, ο κ. Συμεών επέδωσε το βραβείο «Γιάννης Μαρκόπουλος», χρηματικές υποτροφίες της τοπικής Εκκλησίας για τις σπουδές τους, καθώς και επαίνους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τους χιλιάδες παρευρισκομένους για την αγάπη τους και την τιμητική παρουσία τους στο κάλεσμα της Μητροπόλεως σε αυτή την πρώτη μεγάλη γιορτή της τοπικής Εκκλησίας και ολόκληρης της Φθιώτιδος, αλλά ευχαρίστησε και όλους όσους στηρίζουν με την προσφορά τους και την εμπιστοσύνη τους το εκπαιδευτικό έργο όλων των δομών της τοπικής Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη στον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, ο οποίος το 1961 μαζί με τους ιερείς της Μητροπόλεως ξεκίνησαν με τα χέρια τους να χτίζουν αυτό το παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο, το οποίο 62 χρόνια προσφέρει ανελλιπώς χαρά, φιλοξενία και αγάπη σε εκατομμύρια παιδιά.

Ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας καλωσορίσω όλους, όπως σας υποδέχθηκα με ανοιχτή την αγκαλιά στην είσοδο του Κατασκηνωτικού μας Κέντρου έτσι σας καλωσορίζω και από αυτό εδώ το βήμα όλους ανεξαιρέτως που βρίσκεστε απόψε εδώ, τους πολύτιμους συνεργάτες μας που διακονούν όλο το έργο της τοπικής Εκκλησίας και στους οποίους αξίζει χειροκρότημα, αγάπη, τιμή, αναγνώριση και φυσικά σε όλους εσάς που αποδείξατε ότι όλοι μαζί αγαπημένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε  όχι μόνο εκδηλώσεις, όχι μόνο δρώμενα αλλά κυρίως προϋποθέσεις για το πως θα προχωρήσουμε μπροστά.

Αυτή η γιορτή που θα γίνεται κάθε χρόνο, θα είναι αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές δομές της Μητροπόλεώς μας. Στην παιδεία, στον πολιτισμό, στα νιάτα μας, τα οποία αποτελούν την καλύτερη, την πιο σίγουρη, την πιο ελπιδοφόρα άϋλη επένδυση για το μέλλον. Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε μέλλον, οφείλουμε να επενδύουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό, να επενδύουμε για αυτά εδώ τα παιδάκια, και γι’ αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα και για αυτά που έρχονται.

Σε αυτόν εδώ το χώρο από τις 15 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου, μόνο στη θερινή περίοδο, πέρασαν και θα περάσουν 1200 παιδιά, μόνο φέτος το καλοκαίρι. 1200 παιδιά θα βρεθούν εδώ έστω για λίγες μέρες για τη χαρά του Χριστού, για τη χαρά της επικοινωνίας, για τη χαρά της παιδείας, για τη χαρά του αθλητισμού, για τη χαρά του πολιτισμού, για τη χαρά του εθελοντισμού.

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Ο Άγιος Εφραίμ» μέσα στη Λαμία το οποίο συμπληρώνει επιτυχώς τρία χρόνια λειτουργίας 220 παιδία από πρώτη έως έκτη Δημοτικού καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, βοηθιούνται στα μαθήματά τους, στις δραστηριότητές τους, στις δεξιότητές τους.

Οι Κατηχητικές Ενοριακές συντροφιές  μετά την δυσκολία της πανδημίας και πάλι λειτουργούν με φυσική παρουσία και φοιτούν στα Κατηχητικά μας 1400 παιδιά σε όλη τη Φθιώτιδα.

Το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» στη Νέα Μαγνησία μαζί με τον  ξενώνα φιλοξενίας των μαθητών προχωράει και αυτό και εκεί που ήταν έτοιμο να κλείσει σήμερα έχει 100 μαθητές και μαθήτριες και προχωρά στη δεύτερη εκατονταετία τη ζωή σου.

180 παιδιά απολαμβάνουν τη βοήθεια σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας κι ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους φροντιστές της Φθιώτιδας, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που έχουν φροντιστήρια και έχουν αγκαλιάσει και έχουν στηρίξει αυτό το έργο της τοπικής Εκκλησίας.

200 νέοι συμμετέχουν στις Ενοριακές Συνάξεις και συντροφιές των νέων.

Μέσα στη Λαμία αξιοποιήσαμε κάποια περιουσιακά στοιχεία, κάποια υπόγεια ακίνητα της Μητροπόλεως, τα ανακαινίσαμε και προσφέρουμε στέγη σε φοιτητές που πέρασαν στη Λαμία, για να σπουδάσουν στη Λαμία, να μη φύγουν από τη Λαμία, να μείνουν στη Λαμία και να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια εδώ και στις σχολές μας.

Σήμερα δώσαμε τους επαίνους συμμετοχής για όσους συμμετέχουν στις ογδόντα περίπου Ενοριακές Συνάξεις Βιβλικών και Πατερικών Σπουδών. 1300 συμμετέχοντες ενήλικοι, τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ και σας προτρέπω από τη νέα χρονιά έτι περισσότερο. Στις σχολές  χορού των ενοριών μας φοιτούν 450 παιδιά και ενήλικοι.

Και έρχομαι στο Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» που απόψε και πάλι αναλαμβάνει την καλλιτεχνική υποστήριξη και εκτέλεση αυτής της εκδηλώσεως. 22 καθηγητές και καθηγήτριες που διδάσκουν 600 μαθητές και μαθήτριες στις έντεκα επιμέρους σχολές που λειτουργούν μέσα στο Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός», αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και στα 10 παραρτήματα, γιατί πιστεύουμε στην αποκέντρωση, έχουμε περιφερειακή συνείδηση πιστεύουμε στη δύναμη του χωριού, την κωμόπολης,  στη δύναμη του Περιφερειακού Δήμου.

Σύνολο ωφελουμένων στις Εκπαιδευτικές μας Δομές 5954 παιδιά, που φοιτούν στις εκπαιδευτικές δομές της τοπικής μας Εκκλησίας και σύνολο 582 εργαζομένων και εθελοντών, που στηρίζουν αυτό το έργο όπως και οι δεκάδες εθελοντές της αγάπης που στηρίζουν απόψε αυτή την προσπάθεια….»

Ακολούθησε χορός και τραγούδι από την υπέροχη ορχήστρα των μουσικών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ όλοι απόλαυσαν παραδοσιακές Ρουμελιώτικες γεύσεις.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου & Χρήστος Καπούλας

 

 

TOP NEWS