Φθιώτιδος Συμεών: «Η ομολογία του Αποστόλου Θωμά να γίνει και δική μας ομολογία» Βίντεο

  • Dogma
φθιώτιδος

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου 2021 η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην ευλογημένη γη της Φθιώτιδος το τελευταίο δίμηνο.

Από την αρχή της Μ. Τεσσαρακοστής, καθ’ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλη την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και ετέλεσε Ιερές Ακολουθίες σε 22 Μοναστήρια, 30 Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα και 15 Ναούς την Διακαινήσιμο Εβδομάδα.

Επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο μικρό νησάκι Αγιος Νικόλαος, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Ναό των Αγίων Αναργύρων Γλύφας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις στην Ανθήλη.

Τον Θείο Λόγο στην Γλύφας εκήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο των Αγίων Μαρτύρων, το οποίο έγκειται στο γεγονός, ότι οι Άγιοι Μάρτυρες ήσαν Αναστημένοι άνθρωποι πριν ακόμα πεθάνουν.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την σωτήριο ομολογία του Αγίου Αποστόλου Θωμά χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αυτή η συγκλονιστική ομολογία, αυτή η κατάθεση της καρδιάς του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά συνέχει και συγκλονίζει και τις δικές μας καρδιές σήμερα, Κυριακή του  Αντίπασχα,  την πρώτη Κυριακή ενός σπουδαίου και μεγάλου κύκλου Κυριακών καθώς από σήμερα, όπως λέει η αγία μας Εκκλησία, εγκαινιάζεται ο εορτασμός της Αναστάσεως κάθε Κυριακή.

Μία προσωπική ομολογία, μια προσωπική κατάθεση, η οποία καλείται να γίνει η προσωπική ομολογία και η προσωπική κατάθεση, κάθε ανθρώπου. Και αυτή η ομολογία του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά, δεν υπήρξε προϊόν μίας άκριτης αποδοχής, δεν υπήρξε μια απόρροια μιας αβασάνιστης σκέψης αλλά υπήρξε καρπός εμπειρίας, μιας εμπειρίας την οποία την γέννησε η αναζήτηση. Αυτό το οποίο έχει μείνει στην γλώσσα της ζωής μας της εκκλησιαστικής, της παραδόσεως αλλά και της Υμνολογίας ως «απιστία του Θωμά». Η «απιστία του Θωμά» ήταν η επιθυμία του να πιστέψει και αυτή είναι η διαφορά της απιστίας του Θωμά,  γι αυτό ονομάζεται καλή απιστία, σε σχέση με την απιστία άλλων ανθρώπων σε άλλες εποχές.

Εορτάζουμε σήμερα, μεταξύ των άλλων, τον Προφήτη Ησαΐα, έναν σπουδαίο και μεγάλο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος με τόσο συγκλονιστικό τρόπο μιλάει γι αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τα χείλη τους λατρεύουν τον Θεό αλλά « ἡ  καρδία αὐτῶν πόρρω ἀπέχει ἀπ᾽αυτού». Αυτή είναι η απιστία η κακή, όταν κανείς δεν έχει μια βιωματική σχέση με τον Θεό, όταν δεν ζει τον Θεό μέσα του, μέσα στην καρδιά του, όταν ο θεός είναι ένα εξωτερικό γεγονός και όταν η εκκλησιαστική ζωή είναι ένα τυπικό γεγονός. Και αυτό τον κίνδυνο τον διατρέχουμε όλοι μας, αδερφοί μου, και αν θέλετε ίσως εμείς που είχαμε την τύχη και την ευλογία να έχουμε γεννηθεί σε Ορθόδοξο περιβάλλον, να έχουμε βαπτισθεί από την βρεφική μας, νηπιακή ηλικία, να έχουμε γαλουχηθεί μέσα σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, αυτό είναι και ένα μεγάλο ερώτημα για μας, κατά πόσον έχουμε καλλιεργήσει μια πραγματική πίστη ή κατά πόσο έχουμε οχυρωθεί πίσω από μια παράδοση οικογενειακή, τοπική ή εθνική.

Πράγματι, μέσα στο διάβα των αιώνων ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι τον δρόμο της ομολογίας του Θωμά. Άλλοι έφτασαν σε αυτή την ομολογία μέσα από την αμφισβήτηση, άλλοι έφτασαν μέσα από την δημιουργική κατάφαση, άλλοι έφτασαν σε αυτό τον δρόμο μέσα από την αποκάλυψη, άλλοι έφτασαν μέσα σε αυτό το σημείο μέσα από περιπέτειες και από δυσκολίες.

Αυτό το παράδειγμα της ομολογίας, το οποίο ακολούθησε ο άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις τον οποίο τιμούμε σήμερα, αυτό το παράδειγμα της σωτήριας ομολογίας το οποίο υπέγραψαν με το αίμα της ζωής τους τα εκατομμύρια των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Αυτό το παράδειγμα της ομολογίας, με το οποίο πότισαν με τον ιδρώτα τους οι  χιλιάδες Όσιοι και Ασκητές στην ιστορία της Εκκλησίας του χθες και του σήμερα και του αύριο, αυτήν την προοπτική της  σωτηρίου ομολογίας να λαχταρήσουμε αδερφοί μου και εμείς στη ζωή μας. Να μην μας κάμψουν οι όποιες δυσκολίες, να μην μας πτοήσουν τα όποια προβλήματα, στη ζωή μας πάντοτε θα έχουμε πειρασμούς, πάντοτε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντιξοότητες, δεν θα είναι τα πράγματα στρωμένα με ροδοπέταλα».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:

«Αυτή η ομολογία είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η αναπνοή μας, αυτή είναι η ανάσα μας, αυτό είναι το μυστικό μας, το οποίο γίνεται φανερό, φανερώνεται για να Ζει ο κόσμος! Αυτό εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλους σας ανεξαιρέτως! Να μας αξιώσει ο Θεός να πορευθούμε στην ζωή μας με αυτή την ομολογία και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός αυτό που αξίωσε και ευλόγησε πάρα πολλούς ανθρώπους μέσα στη ζωή και γνωστούς επώνυμους και ανώνυμους να κλείσουν τα μάτια τους, να αποχαιρετίσουν αυτόν τον κόσμο ψελλίζοντας στο κατώφλι της αιωνιότητος: «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου»Αμήν».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του Ναού π. Ευάγγελο Τσιούμα για την συμπλήρωση υπέρ-τριακονταετούς ιερατικής διακονίας, στο σύνολο 36 χρόνια ιερωσύνης,  εκ των οποίων, τα 28 διακονεί την Ενορία της Ανθήλης.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε χαιρετισμό, επισφραγίζοντας την 15η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία είχε θέμα την παρουσίαση του επετειακού ημερολογίου το οποίο εξέδωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Φθιώτιδος. Εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και την οποία παρουσίασε από τα Γ.Α.Κ. Ν. Φθιώτιδος ο ιστορικός Μ.Δ.Ε. κ. Παναγιώτης Σωτηρίου, ενώ την εισήγηση της παρουσίασης του επετειακού ημερολογίου έκανε η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Φθιώτιδος, Βιβλιοθηκονόμος Μ.Α κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη.

Τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε από τον ιστορικό χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλεως Λαμίας, όπου και συνεχάρη τόσο την κα Βακιρτζηδέλη, όσο και τον κ. Σωτηρίου για την παρουσίαση.

Η εν λόγω εκδήλωση προβλήθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

Τέλος, τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών επισκέφθηκαν στο Ιερό Επισκοπείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοταξί Λαμίας κ. Παναγιώτης Γρηγορόπουλος με μέλη του Συλλόγου για να ανταλλάξουν ευχές με αφορμή την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου των οδηγών.

Ο Σεβασμιώτατος τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους, ενώ μαζί με τις αναστάσιμες ευχές του, τους επέδωσε ως ευλογία μία εικόνα του Αγίου Εφραίμ, προστάτου και εφόρου του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά παραβρέθηκαν ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νομού κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και άλλοι επίσημοι.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνο

TOP NEWS