Καμερούν Γρηγόριος: Ατομική βόμβα στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η εισπήδηση – Πριν το Πάσχα η Σύνοδος των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

  • Dogma
καμερούν

Η εισπήδηση της Ρωσίας στην Αφρική είναι σα να ρίχνουμε ατομική βόμβα στο έργο που έχει κάνει το  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όλα αυτά τα χρόνια –       Υπάρχουν Ρώσοι Επίσκοποι που διαφωνούν, αλλά δεν μπορούν να αρθρώσουν φωνή – Πριν το Πάσχα κατά πάσα πιθανότητα η Σύνοδος των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων-  Μου προκαλεί κατάπληξη που ο Αλβανίας Αναστάσιος τα ενάγει όλα στο ουρκανικό, είναι σα μη θέλει να στεναχωρήσει ένα κακομαθημένο παιδί. Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος σε μια άκρως διαφωτιστική συνέντευξη για τα βαθύτερα αίτια και τις συνέπειες της ρωσικής εισπήδησης στην Αφρική.

Ο Σεβαμιώτατος Καμερούν ξεδιπλώνει τα ιστορικά γεγονότα πίσω από τις διαχρονικά βουλιμικές τάσεις της Μόσχας,  προκειμένου να  εξυπηρετήσει τα  ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα, αποκαλύπτοντας την μόνιμη τάση της για «ηγεμονία» λόγων των «φύλαρχων αισθημάτων» που την διακατέχουν. «Η Ρωσία επιθυμεί να ανακηρυχθεί στο αντίπαλο δέος της Καθολικής Εκκλησίας και ο Πατριάρχης της Ρωσίας να είναι ο αντίστοιχος του Πάπα της Ρώμης», σημειώνει μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι για να το πετύχει «αντιγράφει τις κινήσεις της καθολικής εκκλησίας».

Θέτοντας το θέμα της εισπήδησης στις πραγματικές του διαστάσεις και τον τρόπο που το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να προσεταιριστεί ιερείς, ρίχνει -με τα λεγόμενά του-άπλετο φως στα μέσα που χρησιμοποιεί, σημειώνοντας ότι «Εκμεταλλεύεται ανθρώπους με χαμηλό βιοτικό και οικονομικό επίπεδο… οι οποίοι επιπλέον δεν έχουν πολλές γνώσεις, διότι η ορθοδοξία είναι στα πρώτα της βήματα στην Αφρική».

Όσο για το πώς θα τελειώσει το αντικανονικό αυτό μόρφωμα; Ο κ. Γρηγόριος τοποθετεί καταρχάς κατά την εκτίμησή του τη Σύνοδο των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων σε κοινό χρόνο πριν το Πάσχα, σε τόπο κοινής αποδοχής, ενδεχομένως στο Φανάρι, στο Άγιο Όρος ή ακόμα και στο Σαμπεζύ. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαβάθμιση για την αντιμετώπιση αυτής της ρωσικής κίνησης «Υπάρχει η σύσταση, η επίπληξη και μετά πάμε σε κάποιες ποινές, παραδείγματος χάριν η ποινή της ακοινωνησίας, η αργία πάσης ιεροπραξίας, επιπλέον υπάρχει και η καθαίρεση», ενώ σημειώνει με νόημα ότι «υπάρχει και μπορεί να γίνει και αναστολή του Αυτοκέφαλου, γιατί αυτός που δίνει το Αυτοκέφαλο – ήτοι ο Οικουμενικός Πατριάρχης– αυτός μπορεί και να το αναστείλει λόγω… τραγικών λαθών».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Μητροπολίτη Καμερούν στην άποψη που έχει εκφράσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. «Δεν υφίσταται σχίσμα» ξεκαθαρίζει και σπεύδει να τονίσει «Μου προκαλεί κατάπληξη που ο Άγιος Αλβανίας ανάγει όλα τα προβλήματα στο ουκρανικό, χωρίς να καταδικάσει σαφώς την κίνηση της Ρωσίας», ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει έχει υποφέρει από εισπηδήσεις. Ο κ. Γρηγόριος θεωρεί ότι ο κ. Αναστάσιος με την άποψη που έχει διατυπώσει εξισώνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τη μακρόχρονη πορεία του με το Πατριαρχείο Μόσχας, « Σα να μη θέλει να στεναχωρήσει ένα κακομαθημένο παιδί υποδεικνύοντάς του το λάθος του.. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο

TOP NEWS