Μακαριστός Χριστόδουλος: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της μεγάλης πορείας σε ένα βίντεο

  • Dogma
χριστόδουλος

Αύριο 28 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Χριστόδουλου. Παρακολουθήστε σε ένα μοναδικό βίντεο 17 από τους μεγαλύτερους σταθμούς στη μεγάλη πορεία που διέγραψε.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος κατά κοινή ομολογία στα χρόνια που  έμεινε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο άλλαξε αρκετά στη Διοίκηση της Εκκλησίας, ανανεώνοντάς την σε σημαντικό βαθμό. Ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο και έκανε καινοτόμες κινήσεις για τους νέους, τις γυναίκες και την οικογένεια.

Το βίντεο ξεκινά με την ενθρόνισή του, τότε που ο ίδιος μίλαγε «για την Ελλάδα όπου βρίσκεται η καρδιά της Ευρώπης και χωρίς Ελλάδα δε νοείται Ευρώπη» και πλήθος κόσμου με ομπρέλες στα χέρια είχε κατακλύσει το εξωτερικό του ναού, αγνοώντας τη βροχή.

Την επομένη της εκλογής του, ο πνευματικός του αδερφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης- πρώην πλέον Καλαβρύτων-  Αμβρόσιος θα δηλώσει: «Στο κάστρο της Εκκλησίας στέκεται πλέον επί των επάλξεων γενναίος στρατηγός. Κανόνι μεγάλου διαμετρήματος και μεγάλου βεληνεκούς. Καιρός να σιγήσουμε εμείς τα λιανοντούφεκαι και τα καριοφίλια».

Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Και μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις, όμως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος αγαπούσε ιδιαίτερα τα ερτζιανά και είχε πάντα κοντά του ένα ραδιοφωνάκι. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από αυτό το βίντεο το κήρυγμα του μέσα από το ραδιόφωνο;

Αυτές και πολλές άλλες δυνατές στιγμές, γεγονότα σταθμούς στης μεγάλη πορεία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, από τα ανέκδοτά του στους νέους μέχρι το συγκινητικό τελευταίο αντίο, θα παρακολουθείσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε επίσης: Ο μακαριστός Χριστόδουλος ψάλει τον Ακάθιστο Ύμνο – Βίντεο

 

TOP NEWS