Μπάιντεν για ρωσική εξαρχία στην Αφρική: Στηρίζει Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Βίντεο

  • Dogma
μπάιντεν

Την πλήρη στήριξή του  παρέχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κατ’ επέκταση, φυσικά, και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναφορικά με την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην Αφρική.  

Σαφείς αιχμές εναντίον της Ρωσίας άφησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, “εμπλέκεται σε συγκεκαλυμένες και απροκάλυπτα κακόβουλες προσπάθειες εργαλειοποίησης της ορθόδοξης ταυτότητας, για την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων”.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η Μόσχα υποστηρίζει ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες και τους ηγέτες τους και την ίδια στιγμή υπονομεύει άλλες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες παραδοσιακά βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τις προσπάθειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κατ’ επέκταση της Μόσχας, να επεκτείνει τη δράση της πέρα από τα όρια της Ρωσίας, όπου θεσμοθετημένα δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για το OPEN, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δε βλέπει με καλό μάτι την κίνηση της Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην Αφρική και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας ότι  “η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και των πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των θρησκευτικών μειονοτήτων, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Πάντως, η  επιλογή της Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί σε αυτή τη διαμάχη, μπορεί σίγουρα να ερμηνευθεί και στο πλαίσιο της διαχρονικής ενασχόλησης της Αμερικής με αυτά τα ζητήματα. Βέβαια, στη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ισορροπίες στην Ανατολική Ευρώπη δείχνουν να είναι «εύθραυστες» εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία.

Φωτογραφία αρχείου: Οικουμενικό Πατριαρχείο – Νίκος Μαγγίνας

 

TOP NEWS