Περισσότεροι από 300 ιερείς της εν Ουκρανία Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απαιτούν «Διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο» για τον Κύριλλο | VIDEO

  • Dogma
μόσχας

Περισσότεροι από 200 ιερείς της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας απαιτούν «διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο» για τον Κύριλλο αλλά παραμένουν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία καλούν τους Προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών «Να εξετάσουν τις δημόσιες δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να τις αξιολογήσουν υπό το φως των Αγίων Γραφών και της Ιερής Παράδοσης της Εκκλησίας.». Δήλωσαν, επίσης, ότι ήταν αδύνατο να παραμείνουν στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά δεν έκαναν καμία επίσημη ενέργεια, για να διαλύσουν τις σχέσεις τους με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Η έκκληση δημοσιεύτηκε από τον ιερέα της  Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας Andriy Pinchuk στο Facebook.

Να σημειωθεί, ότι η λεγόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας προηγουμένως διέκοψε την ευχαριστιακή ενότητα με όλες τις Εκκλησίες, που αναγνώρισαν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως έπραξε και το Πατριαρχείο Μόσχας. Κανένας από τους υπογράφοντες την αναφορά δεν μετανόησε για τη ρήξη της ευχαριστιακής ενότητας με τη Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για συκοφαντία κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται εδώ και 8 χρόνια και μόλις τώρα η λεγόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας κατάλαβε, τι έκανε όλο αυτό το διάστημα το Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι ιερείς καλούν, επίσης, να εξεταστεί σε πανορθόδοξο επίπεδο η διδασκαλία του «ρωσικού κόσμου», η οποία προωθείται εδώ και πολλά χρόνια από τον Πατριάρχη Κύριλλο και η οποία έγινε μια από τις ιδεολογικές δικαιολογίες για τον πόλεμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και να δοθεί η αξιολόγηση αυτής της διδασκαλίας με βάση την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και στην περίπτωση καταδίκης της να φέρει τον Πατριάρχη Κύριλλο ενώπιον της δικαιοσύνης και να του στερήσει το δικαίωμα να κατέχει τον πατριαρχικό θρόνο».

Επιπλέον, οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία καλούν τους ηγέτες όλων των Εκκλησιών «να καλέσουν τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο και να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της κυρίαρχης Ουκρανίας».

Τέλος, οι ιερείς της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας ζητούν σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, οι ιερείς της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας υπενθύμισαν, ότι στην ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας υπήρχε ήδη το γεγονός της προσφυγής στο δικαστήριο των Ανατολικών Πατριαρχών. Το 1666, οι Ανατολικοί Πατριάρχες ήταν αυτοί, που καταδίκασαν τον Πατριάρχη Μόσχας Νίκωνα, στερώντας του το πατριαρχικό και επισκοπικό του βαθμό. Ο Νίκων έμεινε απλός μοναχός και στάλθηκε για μετάνοια σε μοναστήρι.

«Σήμερα, όταν ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος υποστηρίζει ανοιχτά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εμείς, οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας), αποφασίσαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Ανατολικών Εκκλησιών κατά του Πατριάρχη Κύριλλου».

Οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία κατηγορούν τον Κύριλλο, ότι:

  1. Κηρύττει „το δόγμα“ του «ρωσικού κόσμου», το οποίο δεν αντιστοιχεί στις Ορθόδοξες διδασκαλίες και πρέπει να καταδικαστεί ως αίρεση.
  2. Διέπραξε ηθικά εγκλήματα, ευλογώντας τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και υποστηρίζοντας πλήρως τις επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Οι ενέργειες του ρωσικού στρατού γύρω από το Kharkiv, Chernihiv, Okhtyrka, Gostomel, Vorzel και ιδιαίτερα τη Mariupol και την Bucha έχουν εμφανή σημάδια γενοκτονίας του Ουκρανικού λαού και προκαλούν οργή σε όλο τον κόσμο… Η ευλογία του Πατριάρχη Κύριλλου προς τη Ρωσική Εθνοφρουρά ήταν μια κατηγορηματική επιδοκιμασία του πολέμου, που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας. Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος επί πολλά χρόνια σε δημόσιες δηλώσεις του (συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στην Ουκρανία) δήλωσε, ότι θεωρεί τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ουκρανίας ως ποίμνιό του, για το οποίο είναι υπεύθυνος, σήμερα ευλογεί ευθέως τη φυσική καταστροφή αυτού του ποιμνίου από ρωσους στρατιώτες» δήλωσαν ιερείς της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δήλωσαν, επίσης, ότι «είναι αδύνατο να παραμείνουν σε οποιαδήποτε μορφή κανονικής υποταγής στον Πατριάρχη Μόσχας» αλλά de facto συνέχισαν να παραμένουν σε τέτοια υποταγή. «Δηλώνουμε την πιστότητα μας στην Οικουμενική Ορθοδοξία, την επιθυμία μας για την πληρότητα της κοινωνίας μας μαζί της και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια περιορισμού της εμπλοκής μας σε αυτήν. Πιστεύουμε, επίσης, ότι είναι η πληρότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, που πρέπει σήμερα να αντιμετωπίζει με κάθε φροντίδα και υπευθυνότητα τις δηλώσεις και τις πράξεις του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η τραγωδία, που εκτυλίχθηκε σήμερα στην Ουκρανία, ήταν, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα της πολιτικής, που ακολούθησε ο Πατριάρχης Κύριλλος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι προφανές, ότι αυτό έχει γίνει ήδη μια πρόκληση για όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία» τόνισαν οι ιερείς της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: doxologiainfonews.com

TOP NEWS