Ρωγών Φιλόθεος: «Ελευθερία και ανεξαρτησία μας χαρίζει ο Ευαγγελισμός»- Βίντεο

  • Dogma
ρώγων

Στην καθέδρα της Ηρωοτόκου Ρούμελης, την όμορφη πόλη της Λαμίας και στον ιστορικό Ιερό και πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και η Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών για την μεγάλη διπλή Εορτή της Παναγίας και της Πατρίδος, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με την ευλογητή παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και Ρωγών κ. Φιλοθέου.

Οι Άγιοι Αρχιερείς, πριν την πανηγυρική Ακολουθία, ευλόγησαν και την εορταστική εκδήλωση των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η Ιερά Ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο άγιος Ρωγών κ. Φιλόθεος, μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Φιλόθεος, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Το Απολυτίκιο της Εορτής, μιλάει για «της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον» και πράγματι κανένα άλλο κεφάλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το κεφάλαιο του Ευαγγελισμού, που ο ελευθερωτής και άναρχος και ανεξάρτητος Θεός παρεμβαίνει μέσα στην ιστορία του κόσμου και έρχεται από πατρική αγάπη, απέραντη, να ανακαλέσει τον άνθρωπο και να τον ανασύρει από εκεί που βρίσκεται και αυτό το κάνει μέσα στην ιστορία τέμνοντας τους αιώνες και τις χιλιετηρίδες με τη μεγάλη Του αυτοθυσία προσφέροντας τον εαυτό Του «λύτρον αντί πολλών».

Για αυτό και το Κοντάκιο, που είναι ο Ακάθιστος Ύμνος, ο σπουδαίος Εθνικός Ύμνος της Εκκλησίας, αναγράφει «ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια». Τα αναπέμπουμε στη Θεοτόκο, στη Θεομάνα, γιατί μας έφερε τον απελευθερωτή, ο οποίος μας λύτρωσε από τη μεγαλύτερη καταδυνάστευση που είναι ο θάνατος και διάβολος παράλληλα.

«Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς». Πάσχουμε από αυτή την έλλειψη της πολύτιμης ελευθερίας, όπου ο μόνος ανεξάρτητος απελευθερωτής είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Η Ελευθερώτρια και Αγία Σκέπη Θεοτόκος Μητέρα Του συμβάλλει στο έργο αυτό προσφέροντας με όλη της την υπακοή και υποταγή της την ύπαρξη. «Τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε» ομολογεί ο Απόστολος Παύλος προς τους Γαλάτας και η εγκυρότερη και η πιο κατοχυρωμένη συνθήκη, διαβεβαίωσης της ελευθερίας Του είναι το Τίμιο Αίμα Του,  η διαθήκη Του. Μας  απελευθερώνει από το μεγαλύτερο τρομοκράτη. Μεγαλύτερος τρομοκράτης είναι ο θάνατος, του οποίου η σπάθη αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας σε όλη μας τη ζωή και το βιώσαμε τόσο απαρηγόρητα, τόσο τραγικά τις ημέρες αυτές μέσα σε αυτή την εθνική συμφορά. Ο λαός μας είναι αυτή τη στιγμή γονατισμένος.


Η μεγαλύτερη λοιπόν απελευθέρωση είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά του θανάτου. «Χαίρε τύραννον απάνθρωπον εκβαλούσα της αρχής». Αυτή είναι η σπουδαία δοξολογική ρήση προς τη μητέρα του Θεού για όσους πιστεύουν ότι ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Μίας Αγίας Ομοουσίου Ζωοποιού και Αδιαιρέτου Τριάδος ήρθε στον κόσμο, για να μας απελευθέρωσει από το φόβο, τον πανικό κι από την αγωνία της μεγάλης και φοβερής αυτής μοίρας μας να φύγουμε και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο.

Έρχεται ο Κύριος να ξεμπλοκάρει το μυαλό του ανθρώπου από τη φοβερή λαίλαπα της αθεϊας, του υλισμού, του αγνωστικισμού, από τη φοβερή αυτή ιδεοληψία που λέγεται «μία ανωτέρα δύναμις» που οι περισσότεροι δυστυχώς αδελφοί μας βαπτισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί, ομολογούν τον Θεό αόριστα. Η «ανωτέρα δύναμις» για τους περισσοτέρους είναι ο Θεός γιατί ξέχασαν πως «ὁ ὢν καὶ ὁ ἦν καὶ ὁ ἐρχόμενος», ο Σωτήρας του κόσμου, είναι το δεύτερο πρόσωπο της Ομοουσίου Τριάδος και ο οποίος σήμερα συλλαμβάνεται μέσα εις την Γαστέρα της Θεοτόκο και για αυτό ακριβώς το λόγο εορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό, το καλύτερο άγγελμα, τη σπουδαιότερη και αγιότερη είδηση, η οποία δεν είναι μόνο είδηση και πληροφορία, αλλά είναι πραγματικότητα».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Φιλόθεος τόνισε:

«Έτσι λοιπόν η Παναγία μας είναι η «της βαρβάρου λυτρωμένης θρησκείας». Οι θρησκείες είναι επιτεύγματα ανθρώπινα, κατασκευάσματα και επινοήματα πολιτισμών, φαντασίας, μύθων, αλλά η πίστη μας δεν είναι θρησκεία. Δεν είναι μία θρησκεία, η οποία λάμπει μέσα στις άλλες θρησκείες του κόσμου. Είναι η αλήθεια. «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή». Αυτό είναι το μήνυμα του Ευαγγελισμού, το οποίο όταν κάνεις ενστερνίζεται λυτρώνεται και ασφαλώς ανακαινίζεται, παύει να έχει μελαγχολία,  παύει να έχει κατάθλιψη, πάμε να αισθάνεται πανικό, παύει να ζει μέσα στη μοναξιά και την ερημιά της ανθρώπινης προδοσίας ή της ανθρώπινης εμπάθειας ή της ανθρώπινης κατάθλιψης, αλλά ζει όσο δύσκολα και αν βρίσκεται με την πληροφορία της βεβαιότητας ότι «παράγει το σχήμα του κόσμου τούτου» και όλοι θα βρεθούμε μέσα στα άπειρα δώματα  της Βασιλείας του Θεού πιστεύοντας στη διαβεβαίωση που μας έκαμε ο ίδιος, «ἐν τῷ οίκω τοῦ πατρός μου μοναὶ πολλαί εἰσιν». Μην αγωνιάτε. Εκεί δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις, εκεί δεν υπάρχουν σκοτεινοί ανταγωνισμοί, εκεί υπάρχει η ελευθερία, η αγάπη, η συγχώρησις, η καταλλαγή. Αυτός είναι ο Ευαγγελισμός, η πιο λαμπρή και η πιο ιερή εορτή της πίστεως μας, γιατί από αυτήν την εορτή απορρέουν όλα, από αυτή την εορτή ξεκινά το σχέδιο της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία μας. Η σωτηρία μας δεν είναι μακριά, δε βρίσκεται πίσω από τα βουνά, δε τη ψάχνουμε μέσα στα επιτεύγματα τα ανθρώπινα, αλλά είναι δεδομένη. Όποιος μεταλαμβάνει Σώμα και Αίμα Χριστού, όποιος εκκλησιάζεται, όποιος ομολογεί, όποιος αγωνίζεται κάνει μετάγγιση ζωής αιωνίου».

Στην Ιερά Ακολουθία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Φούρλας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, η κ. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Β/ θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Ευθύμιος Βέτσικας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS