Ο φόβος

  • Dogma
φόβος

Τι είναι ο φόβος, που σε κυριεύει σήμερα, άνθρωπε; Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τον φόβο; Γιατί μονίμως φοβάσαι; Τελικά τι είναι αυτός, ο φόβος;

Τον φόβο ερμηνεύουν ως αίσθημα, που προκαλείται στον άνθρωπο, όταν συνειδητοποιεί έναν πραγματικό ή φανταστικό κίνδυνο ή απειλή. Επομένως, ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα, που δέχεται ο άνθρωπος, γίνονται σκέψεις, οι οποίες δίνουν εντολές μέσω του εγκεφάλου, ώστε να διεγερθεί το ανάλογο αίσθημα.

Από τι προκαλείται το αίσθημα του φόβου; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή οι απειλές, που προκαλούν φόβο;

Ο φόβος σηματοδοτεί έλλειψη ασφαλείας. Όταν είσαι ασφαλής, δεν νιώθεις καθόλου φόβο, ούτε σκέφτεσαι το άγνωστο. Όπως το παιδάκι, όταν βρίσκεται μόνο του, τρέμει από τον φόβο του, ακόμη και με τον παραμικρό θόρυβο που ακούει. Όταν, όμως, βρίσκεται στην αγκαλιά του πατέρα του και της μητέρας του ή, ακόμη και μόνο με την σκέψη του πατέρα και της μητέρας, αμέσως αποκτά θάρρος και φεύγει ο φόβος.

Εσύ, άνθρωπε, γιατί δεν αισθάνεσαι ασφαλής; Γιατί έχεις εγκλωβιστεί με την σκέψη σου, ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σε σώσει; Γιατί ξεχνάς και ξεχνιέσαι;

Έχεις απομακρυνθεί από τον Θεό, οπότε έχεις χάσει την ασφάλειά σου. Επόμενο είναι να φοβάσαι, ακόμη και να τρέμεις από τον φόβο σου. Είναι πολλοί οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες στην ζωή σου. Μόνος σου σίγουρα δεν πρόκειται να τα καταφέρεις. Δεν το βλέπεις; Αν μπορούσες μόνος σου, δεν θα είχες ξεπεράσει κάθε δυσκολία; Γιατί επιμένεις να φοβάσαι και να μην αντιδράς; Γιατί δεν βλέπεις την αλήθεια; Γιατί αντιδράς όταν σου αποκαλύπτουν την αλήθεια;

Ο φόβος σαν σκιά έχει καλύψει την ζωή σου. Μοιάζεις σαν απροστάτευτος. Δεν βλέπεις την πρόνοια του Θεού για κάθε δημιούργημά Του; Δεν αναγνωρίζεις πόσο στοργικά και με πόση αγάπη έχει αγκαλιάσει όλη την φύση; Τα πουλιά του ουρανού, τα ζώα που περπατούν στην γη, τα άνθη του αγρού, καθώς και όλα τα είδη των ψαριών που ζουν στα βάθη της θαλάσσης δεν μεριμνούν. Έχει μεριμνήσει γι’ αυτά ο Δημιουργός τους.

Είναι δυνατόν να έχει εγκαταλείψει η Πρόνοια του Θεού το κορυφαίο Του δημιούργημα, εσένα, άνθρωπε;!

Γιατί Τον αποφεύγεις; Ποια άλλη αγκαλιά μπορεί να σου προσφέρει αυτήν την παρηγοριά και την ασφάλεια, εκτός από την δική Του; Αυτή η αγκαλιά προσφέρει σιγουριά, ανάπαυση και ασφάλεια. Είναι η στοργική αγκαλιά του Θεού Πατέρα, η γεμάτη αγάπη, η οποία διώχνει κάθε κίνδυνο και οπωσδήποτε εξαφανίζει τον φόβο.

Αυτή η αγάπη «έξω βάλλει τον φόβο», κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη, γιατί Αγάπη είναι ο Θεός.

Άνοιξε τα μάτια σου, λοιπόν, να δεις. Η αγάπη θα είναι για σένα η απόδειξη και η ασφάλειά σου. Η αγάπη του Θεού για σένα είναι η μόνιμη και μοναδική, που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

Δική σου απόλυτα η επιλογή!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

TOP NEWS