Πατριαρχείο Μόσχας: Η έκτακτη συνεδρίαση για το Ουκρανικό και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

  • Dogma
μόσχας

Εκτάκτως  συνεδριάζει σήμερα (17/10) η  Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη  Κυρίλλου, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με το Ουκρανικό ζήτημα, μετά και την απόφαση για αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το περασμένο Σάββατο (12/10).

Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα λάβει χώρα στην Πατριαρχική κατοικία στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας και όλοι αναμένουν  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν ποια θα είναι τελικά η αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας. Θα διακόψει άραγε την κοινωνία με τη Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έκανε και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ωστόσο, εξακολουθεί να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας;

Σε συνέντευξή του σε ξένο πρακτορείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων υπογράμμισε πάντως, μεταξύ άλλων, πως η κατάσταση θα συζητηθεί λεπτομερώς, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στην εσωτερική ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το δεύτερο σενάριο που διακινείται σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, το οποίο επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, θέλει η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ρωσική Εκκλησία να βρίσκονται σε ανεπίσημο διάλογο, προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να ρυθμίσουν  την κρίση που έχει προκύψει.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Ρωσική Εκκλησία θα απευθύνει πρόταση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή και να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλους τους εκπροσώπους των Ορθόδοξων εκκλησιών, συγκαλώντας την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Ρωσικής Εκκλησίας πραγματοποιείται μόλις μια ημέρα πριν από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι  προσκεκλημένος του Μητροπολίτη  κ. Άνθιμου.

Διαβάστε επίσης: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή Οικουμενικός Πατριάρχης

TOP NEWS