«Μήλα του Παραδείσου»: Αγιορείτικο άρωμα κανέλας που ξυπνά αναμνήσεις
Υπάρχουν γλυκά που δεν χρειάζονται πολλά λόγια — μόνο το άρωμά τους αρκεί για να γεμίσει το σπίτι θαλπωρή. Τα ψητά μήλα είναι ένα τέτοιο θαύμα: απλά, ζεστά, σπιτικά. Μια συνταγή που μοσχοβολά φθινόπωρο, λικέρ και παιδικές Κυριακές στην κουζίνα. Με λίγα υλικά και ακόμα λιγότερο κόπο, φτιάχνετε ένα επιδόρπιο που μοιάζει να έχει βγει από παλιά οικογενειακή ιστορία — εκεί όπου η γεύση συναντά τη νοσταλγία.
Για την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή ψητών μήλων θα χρειαστούμε: 8 κόκκινα μήλα , 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1/2 κούπα λικέρ, 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ, 1/2 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και μία κούπα φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Αρχικά καθαρίζουμε την φλούδα από τα μήλα και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από το κέντρο. Τοποθετούμε τα μήλα στο ταψί και ρίχνουμε το λικέρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια και την κανέλα και μ’ ένα κουταλάκι γεμίζουμε τις τρύπες των μήλων. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, ενώ τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην καούν. Πριν τα βγάλουμε, τα ραντίζουμε με ένα φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ και αφού κρυώσουν, χτυπάμε τη φυτική κρέμα να γίνει σαντιγύ. Την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο, γαρνίρουμε τα μήλα και σερβίρουμε. Μπορούμε, βέβαια, να μην προσθέσουμε την κρέμα ή να αντικαταστήσουμε τα μήλα με κυδώνια ή αχλάδια, τα οποία, όμως, χρειάζεται να κόψουμε σε ροδέλες.
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή για να φτιάξετε υπέροχα λουκούμια
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.