Αγιορείτικα μυστικά από τον μοναχό Νικήτα για να μετατρέψετε το κουνουπίδι σε δύο υπέροχα γεύματα

  • Dogma
κουνουπίδι

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους μπορεί να μην τρώνε κρέας και να φημίζονται για τη λιτή κουζίνα τους, ωστόσο με την εμπειρία ετών κατορθώνουν να μετατρέπουν τα απλά υλικά σε μοναδικές συνταγές και να δημιουργούν εκπληκτικά γεύματα.

Ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης προτείνει δύο απλές αλλά υπέροχες συνταγές με κουνουπίδι, που είναι άλλωστε και της εποχής. Όπως λέει ο ίδιος τα λαχανικά είναι πολύ νοστιμότερα και σίγουρα πιο θρεπτικά, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους. Οι συνταγές, που μοιράζεται είναι απλές και έχουν ως βασικό συστατικό τους το κουνουπίδι, αλλά θυμίζουν ιδιαίτερα πιάτα, που θα μπορούσατε να συναντήσετε ακόμη και σε καλά εστιατόρια.

Ο μοναχός Νικήτας προτείνει, λοιπόν, κουνουπίδι γιαχνί και κουνουπίδι με αυγά, για να απολαύσουμε αυτό το ωραίο λαχανικό, που βοηθά το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν, ενώ περιέχει την ουσία αλλικίνη που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και σελήνιο και βιταμίνη C, που ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Μία ακόμη ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Κουνουπίδι γιαχνί
Υλικά: 1 κιλό κουνουπίδι, 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 1 ξυλάκι κανέλας, 3 φύλλα δάφνης, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι, το πλένουμε και το βάζουμε σε τρυπητό. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ντοματοπελτέ, καθώς και όλα τα άλλα υλικά εκτός από το κουνουπίδι και το κρασί. Όταν βράσουν για πέντε λεπτά ρίχνουμε μέσα και το κουνουπίδι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο, ώσπου να μαλακώσει και να μείνει με το λάδι του (περίπου για 40 λεπτά). Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά το σβήνουμε με το κρασί.

Κουνουπίδι με αυγά στο φούρνο
Τα υλικά για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι: 1 κιλό κουνουπίδι, 8 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας γάλα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Εκτέλεση: Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, τα οποία βράζουμε σε αλατόνερο, ώσπου να μαλακώσουν και έπειτα τα στραγγίζουμε σε τρυπητό. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί και στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Περιχύνουμε το κουνουπίδι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Πηγή: mount-athos-eshop.com

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικο σφουγγάτο από τον πατέρα Νικήτα

TOP NEWS