Αγιορείτικη συνταγή: Γεμιστοί κολοκυθοανθοί

  • Dogma
κολοκυθανθοί

Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί αποτελούν εκλεκτό μεζέ, ειδικά στα νησιά, ενώ σερβίρονται και ως κυρίως πιάτο. Τρώγονται συνήθως το καλοκαίρι, που είναι άλλωστε και η εποχή τους. Αν αναζητάτε νόστιμους μεζέδες για το κυριακάτικο τραπέζι ή για να συνοδεύσετε ένα ουζάκι, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί θα σας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.

 

Ακολουθήστε την παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή, όπως τη φτιάχνει ένας από τους πιο γνωστούς μάγειρες του Αγίου Όρους, ο μοναχός Νικήτας, και δώστε ξεχωριστή νοστιμιά στα καλοκαιρινά τραπέζια που μοιράζεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορείτε να σερβίρετε τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς με γιαούρτι ή διάφορα τυριά, αν δεν είναι μέρα νηστείας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
15 κολοκυθοανθοί
1 φλιτζάνι ρύζι σκληρό (κίτρινο)
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λάδι
½ κρασοπότηρο λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

Επί το έργον:
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τους ανθούς, τους πλένουμε και τους αφήνουμε σε τρυπητό για να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και μετά ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι και ανάλογο νερό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά.

Κατεβάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι. Γεμίζουμε τους ανθούς με αυτό το μίγμα ως τη μέση και τους κλείνουμε προσεκτικά, διπλώνοντας τις άκρες σταυρωτά. Τους βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο λάδι, λεμόνι και λίγο νερό. Τους σιγοβράζουμε σκεπασμένους για 15 λεπτά περίπου.

Πηγή: https://mountathos-eshop.com/

*Από το βιβλίο «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές» του μοναχού Νικήτα Αγιορείτη

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή: Κάβουρες γιαχνί!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS