Αγιορείτικο γιουβέτσι ορφανό από τον μοναχό Επιφάνιο

  • Dogma
γιουβέτσι

Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο σκεύος τουρκικής προέλευσης, το οποίο είναι γνωστό με το ίδιο όνομα, ή στη γάστρα στο φούρνο.

Ο πατέρας Επιφάνιος αγαπούσε την μεσογειακή και αγιορείτικη κουζίνα και είχε κατορθώσει με το δικό του τρόπο να μετατρέψει πολλές συνταγές που ξέρουμε και αγαπάμε σε νηστίσιμες μοναστηριακές, χωρίς κρέας και πολλές φορές ακόμη και αλάδωτες, χωρίς ωστόσο να στερούνται την υπέροχη γεύση τους. Παρακάτω θα δεις πως μπορούσε να απογειώσει ε απλά υλικά ακόμα και ένα ορφανό γιουβέτσι.

Ένα γιουβέτσι κάπως διαφορετικό, χωρίς κρέας, καθώς οι μοναχοί στο Άγιο όρος δεν τρώνε κρεατικά, αλλά με αγνά υλικά και πολύ αγάπη και μεράκι, από τα χέρια ενός περίφημου μάγειρα.

Γιουβέτσι
Υλικά (για 6 μερίδες): μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι), δύο κρεμμύδια, τρεις σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές τοματοπελτές, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι και μαυροπίπερο.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στο ταβά μας και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τότε ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μία βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και τον προσθέτουμε μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς. Μάλιστα, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

Πηγή: mountathos – e-shop

Πολίτικο σαρακοστιανό γιουβέτσι με συστατικό έκπληξη!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

TOP NEWS