Aνήμερα του Σωτήρος φτιάχνουμε μοναστηριακά μπαρμπούνια μαρινάτα

  • Dogma
μπαρμπούνια

Ανήμερα του Σωτήρος καταλύουμε το ψάρι και μαγειρεύουμε μπαρμπούνια μαρινάτα. Μια καταπληκτική συνταγή από το best seller βιβλίο μαγερικής του Αγίου Όρους!

Μπαρμπούνια μαρινάτα από τον συχνά αποκαλουμενο και «Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους, Μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό, ο οποίος έχει αναδείξει την αγιορείτικη κουζίνα, όσο κανένας άλλος. Μάλιστα, το  βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2008,  έχει επανατυπωθεί πολλές φορές και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσε, ενώ διάσημοι Σεφ, όπως ο Jamie Oliver δηλώνουν φαν των μαγερικών του δεξιοτήτων.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μπαρμπούνια μαρινάτα, προκειμένου να παρασκευάσουμε 4 μερίδες είναι:

800 γρ. μπαρμπούνια
150 γρ. τοματοπελτές
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλου μεγέθους
100 γρ. λάδι
4 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
δενδρολίβανο
λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι
ρίγανη, ξύδι, τριμμένο κύμινο
λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια. Τα 800 γρ. μπαρμπούνια αντιστοιχούν σε έξι ψάρια συνήθως. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα τρυπητό. Τα τηγανίζουμε κανονικά αφού πρώτα τα αλευρώσουμε και μετά τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Τα βάζουμε σε έναν ταβά, έτσι ώστε ίσα ίσα να χωρέσουν σε αυτόν τα ψάρια και η σάλτσα μαζί με τα 100 γρ. λαδιού, και τα σοτάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ξανά το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για να τηγανίσουμε τα ψάρια.

Αφού ροδίσουν τα κομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, ρίχνουμε τον τοματοπελτέ, το δενδρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι, τη ρίγανη και μισό ποτήρι νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε με προσοχή και ομοιόμορφα τα τηγανισμένα μπαρμπούνια πάνω στα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για πέντε με δέκα λεπτά. Δοκιμάζουμε το αλάτι στη σάλτσα και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται. Μόλις τελειώσει το ζουμί, κατεβάζουμε τον ταβά από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα μπαρμπούνια μας σερβίρονται ζεστά. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος και για άλλα ψάρια.

Τη συνταγή θα βρείτε στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.

Πηγή: mountathos- eshop.com

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινή αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα αχινών

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS