Έτσι συνήθιζε ο π. Επιφάνιος να μαγειρεύει τα θαλασσινά για τη νηστεία!

  • Dogma
επιφάνιος

Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος έχουν καταγεγραμμένες πολλές συνταγές με θαλασσινά λόγω της νηστείας, που τηρούν. Έτσι, λοιπόν, παρακάτω θα δείτε δύο από τις αγαπημένες συνταγές του πατέρα Επιφάνιου για χταπόδι και πιλάφι με θαλασσινά, οι οποίες σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο πατέρας Επιφάνιος, όπως συνήθιζε να κάνει, μοιράζεται στις συνταγές του – όπως αυτές υπάρχουν στο βιβλίο του – και αρκετά από τα μυστικά του, ώστε το φαγητό να πετυχαίνει πάντα και να μπορείτε να απολαύσετε ένα γευστικό αποτέλεσμα.

Χταπόδι με ρύζι
Υλικά (για 6 μερίδες): 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, μισό κιλό ρύζι τύπου καρολίνα, 2 κρεμμύδια, 180 γραμμάρια λάδι, μαυροπίπερο, κύμινο, 6 με 7 ντομάτες ώριμες, 1 ματσάκι μαϊντανός (ή κατά τη προτίμηση μας 1 ματσάκι άνηθος).

Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια μήκους ενός ή δύο εκατοστών. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, αφού προηγουμένως το πλύνουμε και το στραγγίσουμε και το περνάμε ένα γύρο με το λάδι και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις ντομάτες, που έχουμε περάσει ήδη από τον τρίφτη, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια του χταποδιού, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το αλάτι. Ρίχνουμε, επίσης και το ανάλογο νερό. Υπολογίζουμε το νερό με το ρύζι σε αναλογία ένα προς τρία, δηλαδή ένα μέρος ρύζι τρία μέρη νερό. Αφού βράσουν όλα μαζί για ένα δεκάλεπτο, τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και τα βάζουμε στο φούρνο επί είκοσι λεπτά στους 100 βαθμούς και το χταποδοπίλαφο θα είναι σε λίγο εντελώς έτοιμο.

Πιλάφι με θαλασσινά
Υλικά (για 6 μερίδες)

Μισό κιλό ρύζι, μισό κιλό μύδια κατεψυγμένα, μισό κιλό καλαμάρια ολόκληρα ή κομμένα ροδέλες, μισό κιλό γαριδόψυχα κατεψυγμένη, 8 έως 9 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 με 3 κρεμμύδια ξερά, 1 μάτσο άνηθο, περίπου 200 γραμμάρια λάδι, λίγο κύμινο, 2 έως 3 λεμόνια (ο χυμός τους).

Ξεπαγώνουμε και ξεπλένουμε τα μύδια, τα καλαμάρια και τις γαρίδες. Μπορούμε να βρούμε τα θαλασσινά μας και σε κονσέρβα μέσα σε φυσικό ζωμό. Είναι θέμα προτίμησης. Εγώ πάντως προτιμώ και προτείνω τα κατεψυγμένα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, αφού ανακατέψουμε καλά τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε ύστερα το νερό κατά προτίμηση ζεστό. Χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα του νερού, γιατί στην αναλογία ρυζιού νερού έγκειται η επιτυχία του φαγητού μας. Έτσι έχουμε ένα μέρος ρύζι και δυόμιση μέρη νερό. Προσθέτουμε έπειτα τον άνηθο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι).

Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι τότε ρίχνουμε τα θαλασσινά στη κατσαρόλα. Επιμένω ότι πρέπει να μπουν στο τέλος γιατί εάν μπουν νωρίτερα μαζεύουν και σφίγγουν. Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά τραβάμε τον ταβά στην άκρη, ανακατεύουμε καλά καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι. Ύστερα από λίγο ανακατεύουμε ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό το φαγητό καθόλου, είναι πολύ καλύτερο από άλλα παρόμοια. Δοκιμάστε το και δε θα απογοητευθείτε.

Πηγή: mountathos – eshop.com

Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμη τούρτα… σοκόλαση!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS