Έτσι θα φτιάξετε αυθεντικό νεοϋορκέζικο τσιζκέικ

  • Dogma
τσιζκέικ

Το νεοϋορκέζικο τσιζκέικ είναι ένα από τα must εδέσματα για όσους επισκέπτονται το Μεγάλο Μήλο.

Η σύλληψη του τσιζκέικ που θα υπόσχεται αν προκαλέσει έκρηξη απόλαυση στους γευστικούς σας κάλλικες ανήκει σύμφωνα με την ιστορία ανήκει στον Arnold Reuben, ιδιοκτήτη του θρυλικού εστιατορίου Turf στην 49η και Βroadway, ο οποίος αναζητούσε εναγωνίως ένα επιδόρπιο σήμα κατατεθέν για την επιχείρηση του. Και τα κατάφερε!

Το τσιζκέικ του γινόταν ανάρπαστο, ο ίδιος είδε την πελατεία του να πολλαπλασιάζεται και τη Νέα Υόρκη να αποκτά πλέον το δικό της τοπικό γλυκό, που χρόνια μετά διαδόθηκε με τεράστια επιτυχία και σε πολλές παραλλαγές και εκτός αμερικανικών συνόρων.

Δύο είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά ανάμεσα στο νεοϋορκέζικο τσιζκέικ και τις δεκάδες παραλλαγές του. Αρχικά, η χαρακτηριστική λεμονάτη γεύση του και το γεγονός ότι προτού σερβιριστεί ψήνεται στο φούρνο με τη διαδικασία του μπέν μαρί, δηλαδή μέσα σε σκεύος που έχει νερό.

Η αυθεντική συνταγή θέλει την κρέμα ανάλαφρη αλλά έντονη σε γεύση, για αυτό και προϋποθέτει μεγαλύτερη ποσότητα τυριού κρέμα. Οι νεοϋορκέζοι το σερβίρουν συνήθως σκέτο – όλη η μαγεία του είναι η κρούστα που σχηματίζεται κατά το ψήσιμο- ή με  φρούτα του δάσους και ζάχαρη άχνη. Η προετοιμασία του είναι σχετικά απλή, θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή από την στιγμή που θα μπει στο φούρνο, γιατί καίγεται εύκολα.

Δείτε βήβα βήμα τη συνταγή για το αυθεντικό νεοϋορκέζικο τσιζκέικ

Υλικά για τη βάση: 

24 μπισκότα τύπου digestive τριμμένα στο μούλτι
5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1/4 κούπα ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
Υλικά για την κρέμα:

1.135 γρ τυρί κρέμα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1/2 κ.γ. αλάτι
4 αυγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά χτυπημένη με 1 1/2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού.

Επί το έργον:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αποσπώμενο τοίχωμα, το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένοντας να κρυώσει καλά προετοιμάζουμε την κρέμα.

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το αλάτι, μετά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τελευταία την κρέμα γάλακτος. Στο ταψάκι με την βάση, βάζουμε αλουμίνοχαρτο ώστε να καλυφθεί μόνο ο πάτος και τα πλαϊνά του, σαν να δημιουργούμε μια φωλιά.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και ρίχνουμε πάνω στο μπισκότο το μείγμα της γέμισης.

Τέλος βάζουμε προσεκτικά νερό μέσα στο μεγάλο ταψί- να φτάσει περίπου μέχρι την μέση του μικρού και ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά στους 160.

Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Μοναστηριακό τσιζκέικ

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS