Γιορτινό στιφάδο με κάστανα!

  • Dogma
κάστανα

Όταν μαγειρέψετε αυτό το διαφορετικό στιφάδο με κάστανα, δε θα πιστεύετε το πόσο γευστικό μπορεί να είναι! Η αλήθεια είναι ότι η ανάγνωση και μόνο των υλικών της συνταγής προκαλεί σιελόρροια, ωστόσο το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις όποιες προσδοκίες σας!

Και μπορεί να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές συνταγές για στιφάδο, όμως η συγκεκριμένη εκδοχή είναι μακράν η καλύτερη!

Στα συν του πιάτου, υπολογίστε πέραν της γεύσης, τη θρεπτική αξία που έχουν τα κάστανα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το στιφάδο με κάστανα είναι:

700 γρ μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 μικρά καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, ολόκληρη
400 γρ κάστανα καθαρισμένα, βρασμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
15 κόκκους μπαχάρι
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
250 γρ (1 γεμάτο φλιτζάνι) κόκκινο ξηρό κρασί
1 σφηνάκι κονιάκ
400 γρ ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα (1 συσκευασία)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Επί το έργον: 

Καθαρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό. Τα αφήνουμε εκεί όλο το βράδυ μέχρι την ώρα που θα τα μαγειρέψουμε την άλλη μέρα . Ιδανικά καλό θα ήταν να αλλάξουμε το νερό μια φορά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο φεύγει από τα κρεμμύδια αρκετά μεγάλο μέρος της ουσίας που έχουν, το οποίο ευθύνεται για το φούσκωμα στο στομάχι.

Για να φτιάξουμε το στιφάδο:

Στραγγίζουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια από το νερό. Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το καρότο κομμένο σε ροδέλες και τη μια σκελίδα σκόρδο. Αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, το γαρίφαλο). Ανακατεύουμε λίγο  να βγάλουν τα αρώματά τους και σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το κονιάκ. Αφήνουμε για δύο – τρία λεπτά σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας κάτω από το μέτριο. Μισοκλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για περίπου 20 λεπτά.

Μετά το εικοσάλεπτο προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια κονκασέ, τα κάστανα, αλάτι, πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40 περίπου λεπτά ακόμα, ελέγχοντας κατά διαστήματα το φαγητό αν θέλει επιπλέον νερό.

Το στιφάδο θα είναι έτοιμο όταν τα κρεμμύδια έχουν βράσει καλά και τσιμπιούνται άνετα με το πιρούνι. Επίσης το φαγητό πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του, χωρίς να είναι πλημμυρισμένο με ζουμιά και νερό.

Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να σταθεί για μισή με μια ώρα περίπου ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το σερβίρουμε ιδανικά με ρύζι μπασμάτι, το οποίο ταιριάζει ιδανικά!

Πηγή: bostanistas

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικη πουτίγκα με μπράντι

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS