Η συνταγή του αγιορείτη μοναχού Νικήτα για πεντανόστιμο ψωμί!

  • Dogma
ψωμί

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουν ακούσει εγκωμιαστικά σχόλια για το περίφημο αγιορείτικο ψωμί, ενώ όσοι τυχεροί έχουν επισκεφτεί το Άγιο Όρος το έχουν γευτεί κιόλας. Μάλιστα, πολλοί λένε πως τους θύμισε το ψωμί που έκαναν παλιά στα χωριά, νόστιμο, αφράτο και με μυρωδιά που δεν τη συναγωνίζεται τίποτα.

Ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης μοιράζεται τη συνταγή του, και σίγουρα τώρα που εν μέσω καραντίνας η στροφή στο σπιτικό φαγητό είναι εντονότερη από ποτέ, αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας και το ψωμί για το οικογενειακό τραπέζι. Καταξιωμένος μάγειρας και ο ίδιος για πολλά χρόνια, επέλεξε μία εύκολη συνταγή για ψωμί με αλεύρι άσπρο, αλλά και ολικής αλέσεως και εξηγεί βήμα βήμα τη διαδικασία που απαιτείται για την παρασκευή του.

Όπως λέει ένα από τα μυστικά του είναι ότι σταυρώνει πάντα την κατσαρόλα ή το ταψί του πριν τα βάλει στο φούρνο. «Η μαγειρική είναι τέχνη. Θέλει πείρα, έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι», εξηγεί ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης προτρέποντας τον καθένα από εμάς να ασχοληθεί με αγάπη με τη μαγειρική.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως,

2 κιλά αλεύρι άσπρο,

Προζύμι (ή μαγιά νωπή 1,5 κουταλιά της σούπας),

Αλάτι (2 1/2 κουταλάκια του γλυκού),

χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Επί το έργον:
Από το βράδυ «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σα χυλός) σε μια λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χυλό με το προζύμι. (Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δε χρειάζεται προετοιμασία από το βράδυ. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμη για το φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο περίπου για μια ώρα.

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: mountayhos-eshop.gr

Διαβάστε επίσης:  Αγιορείτικη συνταγή: Παστίτσιο με εναλλατική μπεσαμέλ λαχανικών!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS