Η συνταγή του μοναχού Επιφάνιου για αγιορείτικο γιουβετσάκι με σουπιές

  • Dogma
γιουβέτσι

Στη νοστιμιά των πιάτων της αγιορείτικης κουζίνας υποκλίνεται δικαίως όλος ο κόσμος! Γνωστά εστιατόρια κάνουν συχνά αφιερώματα, ενώ διάσημοι σεφ εμπνέονται από τα σπουδαία πιάτα των μοναχών.

Από τις πλέον γνωστές μορφές του Αγίου Όρους, υπήρξε ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, τον οποίο συχνά αποκαλούσαν  και «Σεφ» του Αγίου Όρους, καθώς ανέδειξε την αγιορείτικη κουζίνα, μέσα από τις συνταγές του, αλλά και το βιβλίο του  «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2008 και έκτοτε έχει επανατυπωθεί πολλές φορές και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Μια από τις πλέον ξεχωριστές συνταγές του μοναχού Επιφάνιου είναι και οι σουπιές γιουβέτσι για τις οποίες θα χρειαστούμε:

1 κιλό σουπιές
500γρ. κριθαράκι
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200γρ. ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας πελτέ αραιωμένο σε νερό
πιπέρι κόκκινο
αλάτι, πιπέρι μαύρο

Επί το έργον:

Ζεματάτε τις σουπιές και τις κόβετε σε κομμάτια. Κρατάτε το νερό που τις ζεματίσατε

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον αραιωμένο πελτέ, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνετε περίπου 1 λίτρο ζωμό από τις σουπιές τα αφήνετε να πάρουν βράση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε το κριθαράκι και τις σουπιές, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πιει το κριθαράκι του ζουμί, ανακατεύοντας που και που το φαγητό.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες των συνταγών προέρχονται από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Ορους”, του μοναχού Επιφάνιου.

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακό χταπόδι με χυλοπίτες

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS