Λαχταριστές κρητικές τηγανίτες ή κουταλίτες

  • Dogma
τηγανίτες

Οι τηγανίτες ή αλλιώς κουταλίτες όπως τις λένε στην Κρήτη, είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων των περισσοτέρων από εμάς. Οι παραλλαγές πολλές, με πορτοκάλι ή λεμόνι, με μαγιά ή χωρίς, με πετιμέζι, μέλι ή ζάχαρη και κανέλα… Η αλήθεια είναι μια: όπως και να τις φτιάξουμε, αυτές οι…χρυσές ζυμένιες μπουκίτσες, πάντα θα είναι πεντανόστιμες.

Ο χρόνος ετοιμασίας που απαιτούν οι τηγανίτες είναι πάρα πολύ σύντομος και η συνταγή είναι τόσο εύκολη που αξίζει να την προσπαθήσετε, ακόμα και αν η κουζίνα δεν είναι το δυνατό σας σημείο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τηγανίτες ή κουταλίτες με θυμαρίσιο μέλι  για περίπου 20 ως 25 τεμάχια είναι:

2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
μισό φακελάκι μαγιά
χυμό απο μισό λεμόνι
χλιαρό νερό

Επί το έργον:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση για να βάλουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά. Σειρά έχει το λεμόνι και το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό, όπως για τους λουκουμάδες φανταστείτε.

Τον αφήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει και έτοιμος! Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά μέχρι να ροδίσουν.

Ανά διαστήματα να βουτάτε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό για να μη κολλάει το μείγμα πάνω. Σερβίρονται με μπόλικο άθερμο μέλι.

Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά, ζάχαρη και βούτυρο

 

TOP NEWS