Λατρεμένα νηστίσιμα μανιταροπιτάκια

  • Dogma
μανιταροπιτάκια

Τα μανιταροπιτάκια, είναι μια πρωτότυπη νηστίσιμη μικρασιάτικη συνταγή από τα Βουρλά, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και η Φιλιώ Χαϊδεμένου.

α μανιταροπιτάκια είναι μια εκπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, καθώς τα μανιτάρια είναι θεωρούνται  εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ οι πρωτεΐνες τους είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μανιταροπιτάκια είναι απλά:

½ κιλό αλεύρι

2-3 κ.σ. λάδι

½ κ.γ. αλάτι

1 ½ φλ. τσαγιού περίπου χλιαρό νερό

νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη γέμιση: 

½ κιλό άγρια μανιτάρια

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

½ φλ. τσαγιού λάδι

½ ματσάκι άνηθο

½ φλ. τσαγιού νερό

1 κ.γ. περίπου αλάτι πιπέρι

Επί το έργον:

Ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι στο αλεύρι και το τρίβουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό, ώσπου να δημιουργηθεί μαλακή ζύμη. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια με δύο μαχαίρια που τα σέρνουμε επάνω τους αντίθετα (σταυρωτά). Καβουρντίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και νερό, και τα σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Στην επιφάνεια εργασίας και πάνω στη ζύμη ρίχνουμε λίγο νισεστέ, ανοίγουμε μέτριου πάχους φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10 εκ. περίπου (αν είναι μακριές, τις κόβουμε στη μέση). Βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση σε καθεμία, την τυλίγουμε σαν τσιγάρο και τη γυρίζουμε σχηματίζοντας κουλουράκι. Τα βάζουμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (περίπου 60΄).

Πηγή: Ιωάννα Αραμπατζή-ΤζανουδάκηΑνατολικά της Γεύσης: Ελληνικές συνταγές της Μικράς Ασίας/  pontosnews.gr

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακά πορτοκαλοπιτάκια

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS