Με αυτές τις δύο «μυστικές» συνταγές ο Μοναχός Επιφάνιος απογείωνε τα ρεβύθια

  • Dogma
συνταγές

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός αγαπούσε τα ρεβίθια, μια που τα όσπρια ανήκουν στη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή από την οποία μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε. Όπως συνήθιζε να λέει οι νέες διατροφικές συνήθειες έβγαλαν από το τραπέζι μας εκείνα τα φαγητά, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην παρασκευή τους. Αν και τον τελευταίο καιρό τα όσπρια αρχίζουν δειλά δειλά να ξανακάνουν την εμφάνιση τους.

«Με αυτές τις συνταγές θέλω να σας ωθήσω να δείξετε περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή μαγειρική, τη λεγόμενη μεσογειακή. Αυτή είναι ταυτοχρόνως και η αγιορείτικη μαγειρική. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή.  Εσείς μπορείτε να την πείτε καλογερική, μοναστηριακή ή και αγιορείτικη», εξηγούσε χαρακτηριστικά ο αγαπημένος αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους. Συμβούλευε, μάλιστα, να προσέχουμε, ώστε τα όσπρια να είναι φρέσκα για να μαγειρευτούν σωστά και να μαλακώσουν δίνοντας μας ένα φαγητό όλο θρεπτικά στοιχεία και φυσικά πεντανόστιμο.

Ακολουθούν δύο υπέροχες συνταγές, για ρεβίθια στο φούρνο και ρεβιθοκεφτέδες, τις οποίες ο μοναχός είχε συμπεριλάβει και στο βιβλίο συνταγών του.

Ρεβίθια στο φούρνο
Υλικά: 1 κιλό ρεβίθια, 5 – 6 ξερά κρεμμύδια, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι.

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ζεστό νερό και αλάτι, σκεπασμένα. Το πρωί της επόμενης μέρας έχουν φουσκώσει. Τότε τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα ρεβίθια μας. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο βαθμούς και παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ψιλές φέτες (ροδέλες).

Βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ τα ρεβίθια μαζί με όλο το ζουμί τους και επάνω τους τοποθετούμε όλα τα κομμένα κρεμμύδια, ενώ προσθέτουμε το λάδι και κατόπιν βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Έπειτα από μισή ώρα χαμηλώνουμε τα φούρνο στους 100ο βαθμούς. Τα αφήνουμε εκεί επί δυόμιση ώρες και τα ρεβίθια μας θα είναι πεντανόστιμα, ενώ θα έχουν λιώσει και τα κρεμμύδια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά: 300 γραμμάρια ρεβίθια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανός, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, μαυροπίπερο, κύμινο, λάδι για το τηγάνισμα και 150 με 200 γραμμάτια αλεύρι.

Εκτέλεση:

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από το μαγείρεμα των κεφτέδων μας, βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με πολύ αλάτι για να φουσκώσουν και τα σκεπάζουμε. Αφού έχουν φουσκώσει πλέον, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μας και τον μαϊντανό και περνάμε τα σκόρδα από τον τρίφτη.

Στη συνέχεια παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε σ’ αυτήν όλα τα υλικά μας, δηλαδή τα αλεσμένα ρεβίθια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, καθώς και τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσουν. Βάζουμε έπειτα στο τηγάνι το λάδι, το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά και πλάθουμε ένα ένα τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι. Το τηγάνισμα πρέπει να γίνει σε σιγανή φωτιά γιατί αλλιώς οι κεφτέδες μας θα ροδίσουν από έξω και μέσα θα είναι ωμοί.

Πηγή:mountathos-eshop.gr

Διαβάστε επίσης: Ταλιατέλες σοκολάτας με φυστίκια αιγίνης

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

TOP NEWS