Μοναστηριακές φακές με πράσινο μήλο!

  • Dogma
φακές

Λίγα πιάτα ταιριάζουν καλύτερα από το συγκεκριμένο στο concept «τρώω μοναστηριακά». Τόσο επειδή οι φακές είναι ένα από τα πιο κλασικά καλογερικά φαγητά, όσο και επειδή η συγκεκριμένη συνταγή είναι απίθανα νόστιμη!

Οι φακές θεωρούνται ένα φαγητό συνώνυμο της ταπεινότητας και της ευτελούς αξίας της πρώτης ύλης. “Αντί πινακίου φακής” παραχώρησε ο Ησαύ στον Ιακώβ τα πρωτοτόκια, τα νομικά δικαιώματα κληρονομιάς των πρωτότοκων υιών της εποχής, στη γνωστή ιστορία της Παλιάς Διαθήκης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη έκφραση περί φακής, να είναι πλέον συνώνυμη της έννοιας της ευτελούς αξίας. Η συγκεκριμένη συνταγή όμως, θα σας κάνει να … επανεκτιμήσετε την ταπεινότητα του συγκεκριμένου πιάτου και σίγουρα δε θα θέλετε να τις μαγειρέψετε ξανά με άλλο τρόπο!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις φακές είναι:

250 γρ. φακές ψιλές
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο πράσινο μήλο, χοντροτριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το μήλο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τον κουρκουμά για περίπου 1/2-1 λεπτό και τα αδειάζουμε στις φακές. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι, ντοματίνια και φέτα.

Πηγή:gastronomos

Διαβάστε επίσης: Γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο από τον Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

TOP NEWS