Μοναστηριακή συνταγή για πεντανόστιμες φακές

  • Dogma
φακές

Oι φακές είναι ένα φαγητό συνώνυμο της ταπεινότητας και της ευτελούς αξίας της πρώτης ύλης. “Αντί πινακίου φακής” παραχώρησε ο Ησαύ στον Ιακώβ τα πρωτοτόκια, τα νομικά διακαιώματα κληρονομιάς των πρωτότοκων υιών της εποχής, στη γνωστή ιστορία της Παλιάς Διαθήκης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη έκφραση περί φακής, να είναι πλέον συνώνυμη της έννοιας της ευτελούς αξίας.

Ωστόσο, οι φακές είναι ένας γαστρονομικός και διατροφικός θησαυρός, που τυγχάνει να είναι φτηνός και εύκολος στο μαγείρεμα. Συνδυασμός που κάνει το συγκεκριμένο πιάτο εξαιρετική ζεστή επιλογή για μια κρύα ημέρα. Δοκιμάστε τις φακές και αλάδωτες, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η μεστή τους γεύση θα σας αποζημιώσει. Βέβαια, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο φρέσκο λάδι στο πιάτο σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τις φακές μας είναι:

Θα χρειαστούμε: 500 γρ. Φακές, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 μικρές πατάτες 1 κόκκινη πιπεριά, 3-4 κ.σ. ρύζι, 2 φύλλα δάφνης, ½ φλ. σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη, λίγο ξύδι

Επί το έργον: Καθαρίζουμε τις φακές από ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τις σκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ο μόνος λόγος που στραγγίζουμε το πρώτο νερό, είναι για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο όσπριο. Διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο αυτό. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά, τα οποιά έχουμε πλύνει, καθαρίσει και κόψει, το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, το σκόρδο και την πιπεριά. Σκεπάζουμε με αρκετό νερό, λίγο παραπάνω από το ύψος της φακής, περίπου 8-10 φλυτζάνια του τσαγιού, και βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου και στην συνέχεια χαμηλώνουμε. Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το ρύζι, την σάλτσα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και να χυλώσει καλά. Σερβίρεται ζεστό και προσθέτουμε λίγο ξύδι στο πιάτο κι αν θέλουμε λίγη αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.

Πηγή: agiameteora.net

Διαβάστε επίσης: Κλασσική αξία: Αγιορείτικη μανιταρόσουπα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS