Μοναστηριακή συνταγή για Πρόσφορο

  • Dogma
Πρόσφορο

Στο Άγιο Όρος πριν αρχίσουν το ζύμωμα των προσφόρων, ανάβουνε λαμπάδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια, ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο. Έπειτα θυμιάζουν και διαβάζουν την ειδική ευχή.

Για να φτιάξουμε Πρόσφορο με βάση τη μοναστηριακή συνταγή θα χρειαστούμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 750 γρ. αλεύρι, 200 γρ. προζύμι και νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη σφιχτή.

Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι όπως και στο ψωμί. Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή και έπειτα ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε ακόμη 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10. Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτά.

Φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής: Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα. Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο. Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί το οποίο έχουμε αλευρώσει, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώστε να φουσκώσουν. Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (επιφανειακά όχι μέχρι κάτω). Έπειτα τα ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου σε δυνατό φούρνο.

Διαβάστε επίσης:
Αντίδωρο: Τι είναι και τι συμβολίζει;
Τι συμβολίζει η σφραγίδα

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ