«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Ο ρόλος του Πάπα – Ποιο ρόλο είχε ο Γιώργος Βογιατζής

  • Dogma
ναζαρέτ

Η τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη παραγωγή θρησκευτικού περιεχομένου στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Ήταν ιταλοβρετανικής συμπαραγωγής, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιταλική τηλεόραση το 1977.

Η δημιουργία της σειράς

Η έμπνευση για τη δημιουργία της σειράς προέκυψε όταν ο Πάπας Παύλος Ε’ συνεχάρη τον παραγωγό Λιου Γκρέιντ για την τηλεοπτική μίνι σειρά «Μωυσής», το 1974. «Εύχομαι το επόμενο εγχείρημα σου στην τηλεόραση να σχετίζεται με τη ζωή του Ιησού», του είχε πει.

Στη συνέχεια ο Γκρέιντ βρήκε εταιρείες παραγωγής και χορηγούς και άρχισε τις προετοιμασίες για να γυρίσει τηλεταινία για τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Προσέγγισε τον Φράνκο Τζεφιρέλι, του πρότεινε να αναλάβει τη σκηνοθεσία, αλλά εκείνος, αρχικά, αρνήθηκε.

Ο Γκρέιντ επέμεινε και κατάφερε να τον μεταπείσει. Η συγγραφή του σεναρίου βασίστηκε στα τέσσερα Ευαγγέλια και επιστρατεύτηκαν προσωπικότητες και υπάλληλοι από το Βατικανό, θεολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου, ώστε να εξασφαλισθεί η ορθότητα και η ακρίβεια των γεγονότων.

Το καστ

Αρχικά, οι παραγωγοί είχαν τη σκέψη να δώσουν το ρόλο του Ιησού σε ηθοποιό διεθνούς φήμης, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Αλ Πατσίνο και ο Ντάστιν Χόφμαν.

Όταν όμως ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ πέρασε από οντισιόν υποδυόμενος τον Ιούδα, ενθουσίασε τον Τζεφιρέλι με την ερμηνεία και το βλέμμα του και πήρε το ρόλο. «Σε κοίταζε με τα μεγάλα γαλανά του μάτια και νόμιζες ότι έβλεπες τον Χριστό, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στις εικόνες. Ήταν συναρπαστικό.

Ίσως να είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει εντυπωθεί στο μυαλό του κοινού με αυτόν τον τρόπο», είχε πει η  σύζυγος του Γκρέιντ σε συνέντευξή της. Ο ρόλος του Ιούδα δόθηκε στον Πήτερ Ο’ Τουλ, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λόγω ασθένειας. Τελικά τον υποδύθηκε ο Ίαν Μακσέιν, με τεράστια επιτυχία.

Ο Πίτερ Ουστίνοφ ως «Ηρώδης» (αριστερά) και ο Άντονι Κουϊν ως «Καϊάφας» (δεξιά)

Το υπόλοιπο καστ, πλαισίωσαν μεγάλα και βραβευμένα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως οι Πίτερ Ουστίνοφ, Κλαούντια Καρντινάλε, Τζέιμς Έρλ Τζόουνς, Ολίβια Χάσεϊ, Λόρενς Ολίβιε, Κρίστοφερ Πλάμερ, Βαλεντίνα Κορτές, Ίαν Χολμ, Άντονι Κουϊν και άλλοι. Λέγεται ότι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε δείξει ενδιαφέρον για το ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής, αλλά ο Τζεφιρέλι την απέρριψε. Στη σειρά επίσης έλαβε μέρος και ο Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος υποδύθηκε τον «Ιωσήφ». Αν και στη σειρά φαίνεται να μιλάει αγγλικά, η φωνή του ντουμπλαρίστηκε στο στούντιο από άλλον ηθοποιό για άγνωστη αιτία.

Ο Γιώργος Βογιατζής ως «Ιωσήφ» …

Τα γυρίσματα, η προβολή στην τηλεόραση και η επιτυχία Τα γυρίσματα της υπερπαραγωγής έγιναν στην Τυνησία και το Μαρόκο. Διήρκεσαν σχεδόν 4 χρόνια με το κόστος να ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια δολάρια. Η σειρά χωρίστηκε σε 5 επεισόδια, συνολικής διάρκειας 371 λεπτών και προβλήθηκε πρώτα από το ιταλικό κανάλι RAI 1, τον Μάρτιο του 1977. Εκτιμάται ότι το 84% του πληθυσμού των μεγαλύτερων πόλεων παρακολούθησαν όλα τα επεισόδια. Σε Αγγλία και ΗΠΑ προβλήθηκε το Πάσχα του 1977 και έκανε πάταγο, αφού οι τηλεθεατές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια. Τα επόμενα χρόνια, προβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: mixanitouxronou

Διαβάστε επίσης:«Άϊ Πρώτη του μηνός»: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πόλης που προσεύχονται οι Τουρκοι

TOP NEWS