-
Κυριακή των Βαΐων: Τα έθιμα και οι παραδόσεις
Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. -
Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο νόστιμα Λαζαράκια
«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα... -
Λάζαρος: Γιατί μετά την Ανάστασή του δεν ξαναγέλασε ποτέ
Πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και μαθητής του Χριστού, ο Λάζαρος αναστήθηκε προαναγγέλλοντας την επερχόμενη Ανάσταση του Κυρίου. -
«Τι είδε o Λάζαρος….»
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του σού Πάθους πιστούμενος». Έτσι μεταφράζει με μια πρώτη και άμεση προσέγγιση η εκκλησιαστική υμνογραφία... -
Λάζαρος: Τί απέγινε μετά το θαύμα της ανάστασής του
Όλοι γνωρίζουμε το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου, όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι απέγινε ο Λάζαρος μετά από... -
Σάββατο του Λαζάρου: Κάλαντα – έθιμα Λαζαρίνες και «λαζαράκια»
Το Σάββατο του Λαζάρου, το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Εξ αυτών τα κάλαντα τραγουδούν μόνο... -
Ανάσταση του Λαζάρου: Γιατί μόνο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης την αναφέρει
Γιατί μόνο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει το μέγιστο γεγονός της Ανάστασης του φίλου του Χριστού Λαζάρου, (Ιωανν. κεφ. 11),... -
Πώς ερμηνεύεται η εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου
Η εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έχει βάση την αφήγηση της σχετικής περικοπής του Ευαγγελίου χωρίς πολλούς συμβολισμούς δείχνοντας... -
Πασχαλιές: Γιατί θεωρούνται ευλογημένες από την Παναγία
Οι πασχαλίες είναι δένδρα εντυπωσιακά και όταν ανθίζουν προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα. Σύμφωνα με την παράδοση οι Πασχαλιές θεωρούνται... -
Αγιορείτικες πιπερίες γεμιστές με «το ελιξήριο της αθανασίας»
Η αγιορείτικη κουζίνα είναι γεμάτη εκπληκτικές συνταγές. Οι μοναχοί χρησιμοποιώντας απλά και αγνά υλικά, καταφέρνουν να δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις,... -
Γιατί το Πάσχα σουβλίζουμε αρνί
Το σούβλισμα του οβελία είναι ίσως το χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο για εμάς τους Έλληνες. Το »ηρωικό γύρισμα»στη σούβλα αποτελούσε...