Παπάς έφτιαξε ομάδα ποδοσφαίρου στο Λονδίνο

  • Dogma
ομάδα ποδοσφαίρου

Η αγάπη και η αφοσίωση των Ελλήνων του εξωτερικού στην πατρίδα τους είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και η μεγάλη πίστη και η υποστήριξή τους στο έργο των κατά τόπους Μητροπόλεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επικαιρότητα αναδεικνύει σημαντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό, που πάντοτε βρίσκουν τρόπους να συσπειρώνουν τους Έλληνες και να τονώνουν το ηθικό τους με εκδηλώσεις και σχεδιασμούς που δεν περνούν απαρατήρητοι από τα τοπικά μέσα και προβάλλονται ποικιλοτρόπως.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Κώστα Παππά στην Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα, μια τέτοια περίπτωση είναι και η πρωτοβουλία του ποδοσφαιρόφιλου π. Αναστασίου Σαλαπάτα, ο οποίος διακονεί την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων ως ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ο π. Αναστάσιος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ιδρυθεί η ομάδα ποδοσφαίρου St. Panteleimon F.C., η οποία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, και μάλιστα με προπονητή από την Premiership της Αγγλίας!

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της ομάδας έχουν ως εξής: πέρυσι, στα μέσα Μαΐου, η ιστορική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονος στο βορειοδυτικό Λονδίνο, πρωτοπόρα εδώ και χρόνια σε διάφορες δράσεις οι οποίες συσπειρώνουν το ελληνικό στοιχείο στην Αγγλία, προσπαθώντας πάντα να βρίσκει τρόπους για να συγκεντρώσει τη νεολαία των Ελλήνων ορθοδόξων που διαμένουν στην περιοχή, ίδρυσε ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία «Αγιος Παντελεήμων» (St. Panteleimon F.C.). Η είδηση για την πρόθεση αυτή δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ελληνες του Λονδίνου, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα για να στηρίξουν την προσπάθεια της ενορίας και του ιερέα της. Φορέας ίδρυσης της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι η Ενωση Νέων Επιστημόνων και Επαγγελματιών της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος, όπου διακονεί ο καταγόμενος από το Ναύπλιο ιερέας Αναστάσιος Σαλαπάτας.

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Αμέσως συστήθηκε διοικούσα επιτροπή, με πρόεδρο τον επιχειρηματία Γιώργο Φραντζέσκο, ενώ διορίσθηκαν και μέλη, όλοι επιστήμονες κι επιχειρηματίες, που αποτελούν στελέχη της ομογένειας του βορειοδυτικού Λονδίνου. Την ίδια ημέρα ορίσθηκαν και οι κύριοι χορηγοί, ο Σάββας Ανδρέου και ο Παναγιώτης Αργυρού, με στόχο την οικονομική αυτονομία κι ευρωστία της ομάδας. Βέβαια, η μεγαλύτερη επιτυχία -και εξαιρετική τιμή- είναι ο διορισμός του προπονητή. Τον σημαντικό αυτό ρόλο ανέλαβε ο σπουδαίος Gary Karsa, μέχρι πρότινος νούμερο δύο προπονητής στην πρώτη ομάδα της Αστον Βίλα στην αγγλική Premiership!

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα η δυναμική ήταν τεράστια. Η συσπείρωση της νεολαίας και η συμμετοχή των μελών της στην ομάδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Κατά τις πρώτες προπονήσεις εντάχθηκαν σε αυτήν 30 νέοι, ενώ συστήθηκε και ιατρική ομάδα με δύο γιατρούς, φυσιοθεραπευτή και διατροφολόγο.

Εκείνο που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και ενισχύει το εγχείρημα είναι η ευλογία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος με επιστολή του προς τον ιερέα αλλά και την κοινότητα συνεχάρη τους πρωτεργάτες και τους συντελεστές της σπουδαίας αυτής προσπάθειας και έδωσε απλόχερα την ευχή του. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή του προς την ομάδα και τον ιερέα: «Αγαπητέ π. Αναστάσιε, λάβαμε την επιστολή σας, ημερομηνίας 22ας Μαΐου 2015, με την οποία μας ενημερώνετε για την πρόθεσή σας να συστήσετε ποδοσφαιρική ομάδα στην κοινότητά σας, και ευχαριστούμε πολύ. Επευλογούμε την ωραία αυτή προσπάθεια της κοινότητος, η οποία θα αποτελέσει πόλον έλξεως της νεολαίας και θα δημιουργήσει ελκυστικές προϋποθέσεις αθλοπαιδιών και όχι μόνον».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος εκφράζει τις ευχές και τα συγχαρητήριά του στους ανθρώπους της ομάδας και επισημαίνει: «Σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία σας αυτή και, ευχόμενοι υγεία σε σας και τους συνεργάτες σας και την επιστασία του Αγίου Θεού στα έργα σας, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής».

Την Κυριακή 14η Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του πρωταθλήματος Copa Αγγλίας, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η αίτηση της ομάδας να γίνει πλήρες μέλος του. Η αίτηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και πλέον η ομάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη του πρωταθλήματος.
«ΠΡΩΤΑ Η ΠΙΣΤΗ»

Λίγες εβδομάδες αργότερα καθορίστηκαν το καταστατικό, το σήμα, η έδρα της ομάδας (γήπεδο) και άλλες λεπτομέρειες. Οσον αφορά το σήμα της, εμπεριέχει σύμβολα εθνικά, όπως το εθνόσημο και έναν αρχαιοελληνικό κίονα, και χριστιανικά, τον Τίμιο Σταυρό και τον δικέφαλο αετό, καθώς και χρώματα που παραπέμπουν στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Βυζάντιο. Το σύνθημα είναι «Faith First», δηλαδή «Πρώτα η Πίστη». Ενα σύνθημα που δείχνει και την πίστη των Ελλήνων του Λονδίνου στη θρησκεία τους. Η φανέλα της ομάδας είναι μπλε και κίτρινη, όπως τα χρώματα της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας. Εδρα της θα είναι τα εξαιρετικά γήπεδα, τα γυμναστήρια και οι λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Barnet F.C., τα οποία απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής.

του Κώστα Παππά – από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

TOP NEWS