Παστίτσιο με χυλοπιτάκι και κοτόπουλο από τη διάσημη Σεφ Ντίνα Νικολάου

  • Dogma
παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σήμερα, σας προτείνουμε μια εντελώς διαφορική εκδοχή του με την υπογραφή της διάσημης Σεφ Ντίνας Νικολάου, η οποία σίγουρα θα σας κάνει να εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να… μεταμορφωθούν τα υλικά! 

Το παστίτσιο με χυλοπιτάκι και κοτόπουλο είναι σίγουρα μια από εκείνες τις συνταγές που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους με την πρωτοτυπία της, την πλούσια γεύση της, αλλά και την θρεπτική της αξία!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το παστίτσιο με χυλοπιτάκι και κοτόπουλο είναι:

1 κύβο ζωμό κότας
500 γρ. χυλοπιτάκι κοφτό Ζυμαρικά Ψαχνών
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας αλεύρι
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:

Γεμίζω μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, το αφήνω να κοχλάσει και ρίχνω τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί -και να ξαναρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός- και ρίχνω το χυλοπιτάκι. Το βράζω για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία του, ώστε να γίνει αλ ντέντε. Το στραγγίζω και κρατάω κατά μέρος και το ζωμό.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κυβάκια κοτόπουλου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Μετριάζω λίγο τη φωτιά, ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και πασπαλίζω με το αλεύρι.
Προσθέτω τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνω την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και το αλεύρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
Προσθέτω 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασα το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύω γρήγορα με την ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πυθμένα για να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθεί με τη σάλτσα. Μαγειρεύω το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, και αποσύρω από τη φωτιά.
Απλώνω σε ένα πιρέξ το χυλοπιτάκι και ρίχνω τα αυτά. Πασπαλίζω με τη μισή ποσότητα της γραβιέρα και αλατοπιπερώνω.
Αδειάζω το μίγμα του κοτόπουλου και στρώνω την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και πασπαλίζω με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 με 20 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο  κομμένο σε κομμάτια.

Πηγή: dinanikolaou.gr

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακό παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS