Πατέρας Επιφάνιος: Πως μαγείρευε χόρτα και μπάμιες γιαχνί!

  • Dogma
επιφάνιος

Ο πατέρας Επιφάνιος αγαπούσε τα χόρτα και τα λαχανικά, άλλωστε και τα δύο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αγιορείτικης κουζίνας. Έτσι σας παρουσιάζουμε δύο συνταγές για φαγητό γιαχνί, με το σοταρισμένο κρεμμυδάκι – φρέσκο ή ξερό – στο λάδι και την κατσαρόλα να αχνίζει και να σκορπάει ευωδιές σε όλη την κουζίνα

Ο τρόπος που μαγείρευε ο πατέρας Επιφάνιος ήταν σίγουρα υγιεινός, άλλωστε αγιορείτικη και μεσογειακή κουζίνα φημίζονται για τα οφέλη που προσφέρουν, αλλά πάνω από όλα ήταν μαγειρική που έβγαινε από την ψυχή, ήταν αγάπη. Οι δύο συνταγές που ακολουθούν για χόρτα γιαχνί και μπάμιες με πατάτες γιαχνί βρίσκονται στο βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους».

Χόρτα γιαχνί
Υλικά: 3 πράσα, μισό κιλό σπανάκι, λίγα άγρια ραδίκια, λίγα ζοχιά, λίγα σέσκουλα, 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθος, 1 ματσάκι μαϊντανός, 1 ματσάκι σέλινο, 1 ματσάκι μάραθο, 250 με 300 γραμμάρια λάδι, αλάτι, μαυροπίπερο, χυμό από τέσσερα λεμόνια.

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα κόβουμε έτσι ώστε να έχουν μάκρος πέντε με έξι εκατοστά και τα πλένουμε πολύ προσεκτικά γιατί συνήθως έχουν πολύ χώμα. Σ’ έναν ταβά βάζουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα σοτάρουμε. Αφού ροδίσουν προσθέτουμε όλα τα χορταρικά μας και τα ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να αρχίσουν να μαραίνονται. Στην ουσία τα τσιγαρίζουμε, εξ ου και το όνομα που έχουν πάρει, τσιγαρίδια.

Αφού λοιπόν τσιγαριστούν προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και αλάτι και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά επί 25 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τα μυρωδικά χορταρικά μας, ψιλοκομμένα, καθώς και το μαυροπίπερο. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά τους και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.

Μπάμιες με πατάτες γιαχνί
Υλικά: 500 γραμμάρια μπάμιες, μισό κιλό πατάτες, 5 ώριμες ντομάτες, 4 κρεμμύδια, 5 σκελίδες σκόρδο, 250 γραμμάρια λάδι, αλάτι και ξύδι, μαυροπίπερο, 1 ματσάκι μαϊντανός.

Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις βάζουμε σε αλατόνερο με ξύδι. Όση ώρα τις έχουμε να μουλιάζουν, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Καθαρίζουμε κατόπιν τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Επίσης, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά και μόλις ροδίσουν ρίχνουμε στο λάδι τα σκόρδα, τις μπάμιες και τις πατάτες και τα  ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό. Όταν τα υλικά μας πάρουν μία βράση, ρίχνουμε και τις ντομάτες που τις έχουμε περάσει προηγουμένως από τον τρίφτη. Προσθέτουμε το αλάτι, τον μαϊντανό και το μαυροπίπερο. Έπειτα σκεπάζουμε τον ταβά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά του και να μείνει μόνο με το λάδι. Οι μπάμιες και οι πατάτες μας είναι πλέον έτοιμες.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: mounathos-eshop.gr

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικη σκορδαλιά με σπανάκι

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS