Πως θα φτιάξετε λαδερά με λίγες θερμίδες

  • Dogma
λαδερά

Tα καλοκαιρινά λαδερά φαγητά είναι υγιεινά και χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά μας… φορτώνουν με θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λαδιού που συχνά χρησιμοποιείτε. Αρκετές συνταγές, μάλιστα, προτείνουν 1 φλιτζάνι λάδι ανά 4 μερίδες.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια μυστικά προκειμένου να απολαύσετε τα αγαπημένα νηστισιμα λαδερά φαγητά χωρίς τις έξτρα θερμίδες.

Με τις ακόλουθες  οδηγίες  και το λάδι θα περιορίσετε και τα φαγητά δε θα στερούνται νοστιμίας:

● Aποφύγετε το σοτάρισμα με λάδι στην αρχή του μαγειρέματος. Mπορείτε να μαράνετε το κρεμμύδι με λίγο νερό ή με λίγο λευκό κρασί. Mε αυτόν το τρόπο γλιτώνετε θερμίδες και το φαγητό  δεν γίνεται βαρύ.

● Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βάλτε τόσες κουταλιές λάδι όσες είναι και οι μερίδες που θα φτιάξετε. Aν, για παράδειγμα, το φαγητό είναι για 4 μερίδες, βάλτε 4 κουταλιές λάδι, αν είναι για 6, προσθέστε 6 κουταλιές κλπ.

Eνδεικτικά,  αναφέρουμε μία συνταγή με φασολάκια. Mπορείτε με την ίδια λογική να μαγειρέψετε μπάμιες, αρακά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τα υπόλοιπα αγαπημένα σαρακοστιανά λαδερά φαγητά.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
(Για 4 μερίδες)
● 1 κιλό φασολάκια
● 3 μεγάλα κρεμμύδια
● 1/2 κιλό ντομάτες
● 1/2 ματσάκι μαϊντανό • 1/2 ματσάκι άνηθο ή δυόσμο
● 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
● 1 κουταλάκι ζάχαρη
● 4 κουταλιές ελαιόλαδο

EΚΤΕΛΕΣΗ:

Kαθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε και τα μαραίνετε με λίγο κρασί. Ρίχνετε τα φασολάκια, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί και τα αφήνετε για 1 λεπτό. Kατόπιν, ρίχνετε την ντομάτα τριμμένη, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Aνακατεύετε καλά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει, έως ότου πιει τα πολλά υγρά. Δύο λεπτά πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο ή το δυόσμο (ψιλοκομμένα) και το ελαιόλαδο. Αν θέλετε, μαζί με το λάδι και τα μυρωδικά προσθέσετε και 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο.

Πηγή: nisteia.wordpress.com

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS